Arapska liga pozvala UN da djeluje po pitanju napada Izraela na džamiju Al-Aksa

Arapska liga pozvala UN da djeluje po pitanju napada Izraela na džamiju Al-Aksa

Arapska liga je pozvala Ujedinjene nacije (UN) da djeluju odgovorno po pitanju napada i nasrtaja Izraela na kompleks džamije Al-Aksa, javlja Anadolu Agency (AA).

Zamjenik generalnog sekretara Arapske lige Saeed Abu Ali je u saopćenju, objavljenom povodom 49 godina od kada je zapaljena džamija Al-Aksa, poručio da se sve dogodilo pred očima izraelskih vlasti.

“Slučaj paljenja Al-Akse je krivično djelo koje je izveo član radikalne cionističke skupine, i to pred očima okupatorskih izraelskih vlasti”, navodi se u saopćenju.

Dodaje se da od tada do danas svete vrijednosti Al-Akse nesmetano skoro svakodnevno narušavaju jevrejski doseljenici kao i radikalne cionističke organizacije.

“UN stoga mora ozbiljno razmotriti izraelske nasrtaje na Al-Aksu te hitno djelovati kako bi bili zaustavljeni pokušaji da se promijeni historijski status Al-Akse”, navodi se u saopćenju.

Australijski jevrej Michael Rohan je 21. augusta 1969. godine zapalio Al-Aksu, odnosno mihrab i hiljadugodišnji minber u džamiji. Uprkos brojnim pokušajima restauracije, do danas nisu uklonjeni tragovi tog napada.

cbbs.ba