Belgijski parlament nominovao palestinskog zarobljenika za Nobelovu nagradu

Belgijski parlament nominovao palestinskog zarobljenika za Nobelovu nagradu

Belgijski parlament nominovao je palestinskog visokog zvaničnika Marwana Barghoutija, koji se nalazi u izraelskom zatvoru od 2002. godine, za Nobelovu nagradu za mir.

U pismu kojeg je belgijski parlament poslao Odboru za dodjelu Nobelove nagrade stoji: „Mi, predstavnici belgijskog parlamenta, koji dolazimo iz različitih političkih krila u okviru Zastupničkog doma i Senata, nominiramo gospodina Marwana Barghoutija za dodjelu Nobelove nagrade za mir.“

„Gospodin Berghouti je palestinski visoki politički predstavnik i parlamentarac koji je veliki borac za ljudska prava, posebno za prava žena, a koji se nalazi u izraelskom zatvoru. On je, uz to, bio aktivan u radu za ostvarivanje političkog i vjerskog pluralizma. Također, vidimo ga kao izuzetno važnu osobu za budućnost bliskoistočne regije koja prolazi kroz jako težak period.“- stoji u poruci.

Belgijski parlamentarci dodaju: „Za ostvarivanje trajnog mira je potrebno oslobađenje Marwana Barghoutija i svih ostalih palestinskih zavorenika, te sloboda čitavog palestinskog naroda, koji se već desetljećima nalazi pod strašnom okupacijom.“

„Odbor za dodjelu Nobelove nagrade će, u slučaju da se odgovori našem zahtjevu, pomoći u oživljavanju neophodne nade za uspjehom i pokretanju trenutačnog zastoja u mirovnom procesu“- stoji na kraju pisma.

Vrhovni nacionalni odbor za slobodu Marwana Barghoutija i ostalih zatvorenika, sa sjedištem u Ramallahu, izrazio je veliku spremnost u pružanju podrške kampanji za Barghutijevo nominiranje.

Barghouti, jedan od glavnih animatora druge palestinske Intifade od 2000. do 2005. godine, osuđen je na pet kazni doživotnog zatvora zbog umiješanosti u napade sa smrtnim ishodom.

 

cbbs.ba/europalforum.org.uk