Hamas prvi put objavio slike poznate „R-160“ rakete

Hamas prvi put objavio slike poznate „R-160“ rakete

Pripadnici Al Qassam brigade, inače vojnog krila Hamasa, objavili su prvi put slike vlastitih raketa R-160. Rakete su simbolično dobile naziv „Abul Aziz Er- Rantisi“, po jednom od najistaknutijih lidera Hamasa. Slike su objavljene jučer, nedjelja 17. aprila, na dvanaestu godišnjicu njegove likvidacije od strane izraelskih vazduhoplovnih snaga.

Krajnji domet rakete je 160 km, a upotrebljavana je za vrijeme posljednje agresije na Gazu 2014. godine. Inače, ovo je prvi put u historiji sukoba između Hamasa i Izraela da Palestinci mogu pogoditi udaljene izraelske teritorije, tačnije do grada Jafe.

 

Pripadnici Hamasa su ranije, ovog mjeseca, izašli sa informacijom da u svojim rukama imaju 4 izraelska vojnika koja su, pretpostavlja se, zarobili u sukobima 2014. godine. Nije potvrđeno da li su živi ili ne, ali je potvrđeno da ne postoje nikakvi kontakti sa Tel Avivom povodom zatvorenika, ali i da izrelske vlasti, namjernim prešućivanjem ove teme, žele da dobiju na vremenu.

 

Glasnogovornik Al Qassam brigade rekao je jučer na lokalnoj radio stanici, na dan kada Palestinci obilježavaju „Dan zarobljnika“, da posjeduju dovoljno „sredstava“ za oslobađanje zarobljenika iz izraelskih zatvora. On je kazao da je dan oslobođenja zarobljenika jako blizu bez obzira na okolnosti.

 

cbbs.ba/aljazeera.net