INFOGRAFIKA: Historijat Mossadovih atentata na pripadnike Hamasa

INFOGRAFIKA: Historijat Mossadovih atentata na pripadnike Hamasa

Palestinski pokret Hamas prije nekoliko dana je saopćio da je izraelska obavještajna služba izvršila atentat na člana ovog pokreta Tunižanina Muhammeda Zevvarija, avio inženjera koji je radio na projektu bespilotne letjelice pod nazivom “Ebabil”.

Tim povodom novinar Anadolu Agency je uradio analizu i listu imena pripadnika palestinskih pokreta na koje je izvršen atentat, te za koje postoji značajan broj dokaza i naznaka da iza njih stoji Mossad.

Iako Izrael ne prihvata odgovornost za većinu ovih atentata, mnoštvo je dokaza koji ukazuju da iza njih ipak stoji Mossad. Od početka 70-ih godina na ovamo, Mossadovi agenti neutralizirali su veliki broj pripadnika Hamasa, i drugih palestinskih organizacija. Većinski se radi o palestinskim intelektualcima.

Ghassan Kanafani bio je poznati palestinski pisac i lider palestinskog Narodnog fronta za slobodu (FPLP). Smrtno je stradao 8. jula 1972. godine nakon što je aktivirana eksplozivna naprava postavljena na njegov automobil u Bejrutu.

Mahmud Hemsheri bio je predstavnik Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) u Parizu, a ubijen je 8. decembra 1972. u bombaškom napadu u Francuskoj.

U bombaškom napadu u Nikoziji 24. januara 1973. godine ubijen je i predstavnik Pokreta Fatah za Kipar, Husein Al Beshir. On je ubijen tako što je aktiviran eksploziv ranije postavljen u hotelsku sobu u kojoj je boravio.

U akciji odjela koji djeluje pri Mossadu, koja je provedena 10. aprila 1973. godine ubijeni su također i komandant Fataha Muhammed Nejar, član Centralnog komiteta pokreta Kemal Advan i glasnogovornik Kemal Nasir.

U Bejrutu je 22. januara 1979. godine, također u bombaškom napadu, ubijen i Hasan Selamet, jedno od vodećih imena Pokreta Fatah.

Halil Al-Vezir bio je drugi čovjek Pokreta Fatah, a ubijen je u svom domu u Tunisu, 16. aprila 1988. godine.

Prema izraelskim izvorima, 24 Mossadovih ljudi čamcima su stigli do obale Tunisa, upali u Al-Vezirov stan i ubili ga. Ukopan je u Damasku.

Još jedan član Pokreta Fatah i pripadnik PSO-a Atif Besisu ubijen je 8. guna 1992. godine u glavnom gradu Francuske. Fatah za ubistvo Besisua odgovornim smatra Mossad, dok je, s druge strane, Izrael Besisua optužio da je učestvovao u kidnapovanju i ubistvu izraelskih sportista tokom Olimpijade u Minhenu, 1972. godine.

Osnivač i generalni sekretar palestinskog Pokreta islamskog džihada Fethi Shikaki bio je žrtva atentata izvedenog na Malti, gdje je doputovao nakon “tajne” posjete Libiji u oktobru 1995. godine.

Izralski dnevni list Yediot Ahronot 8. Januara 2007 godine objavio je odlomke iz knjige “Tačka sa koje nema povratka”, čiji je autor izraelski novinar Ronen Bergman. U tom članku se navodi kako je za ubistvo Shikakija odgovoran Mossad.

– Halid Meshal, najveći neuspjeh Mossada 

Naime, deset Mossadovih agenata je 25. septembra 1997. godine sa lažnim kanadskim pasošima doputovalo u Jordan, prema direktivi premijera Benjamina Netanyahua. Oni su pratili Meshala ulicom Vasif Tell u Ammanu, te mu prišli s leđa i pokušali ga ubiti ubrizgavanjem injekcije s otrovom.

Jordanski zvaničnici brzo su obaviješteni o pokušaju atentata, te su uspjeli uhapsiti dvojicu agenata Mossada, a Meshal je prebačen u bolnicu.

Tadašnji jordanski kralj Husein bin Talal je od Netanyahua zatražio protuotrov, na osnovu čega je Meshal spašen.

Jordan je tada osim protuotrova za Meshala, za oslobađanje izraelskih agenata tražio i da Izrael oslobodi lidera Hamasa Sejha Ahmead Yasina, koji je u ovoj zemlji služio doživotnu kaznu, što se i dogodilo.
Također, u glavnom gradu Sirije Damasku, 26. septembra 2004. godine ubijen je Izzeddin Es-Sejh Halil, jedno od vodećih imena Hamasa. Zvaničinci Hamasa tada su za ubistvo Halila odgovornim proglasili Izrael.

Sirijsko ministarstvo unutrašnjih poslova saopćilo je kako je Halil poginuo usljed akitviranja eksplozivne naprave, postavljene ispod sjedišta njegovog automobila.

Da se iza ovog atentata krio Izrael potvrdila je tada i izraelska televizija Kanal2, pozivajući se na sigurnosne izvore u ovoj zemlji.

Hamas i njegovo vojno krilo Al-Kassam tada su dali riječ da će osvetiti Halila.

Mahmud Mebhuh bio je komadant brigade Izzeddin al-Kassam, inače oružanog krila Hamasa. Izrael ga je optuživao da je tokom Prve intifade, koja je počela 1987. godine, kidnapovao i ubio dvojicu izraelskih vojnika, te da je iz Irana krijumčario oružje u Gazu.

Mebhuh je 19. januara 2010. godine pronađen mrtav u hotelskoj sobi u Dubaiju, a način egzekucije po mnogočemu je ukazivao da je ubistvo Mebhuha djelo Mossadovih agenata.

– Izraelski mediji Mossad proglasili krivim za atentate 

Nakon što je policija u Dubaiji saopštila da je Mebhuh ubijen, došlo je do pogoršanja odnosa između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Policija je u toku istrage pronašla pasoše i druge dokumente sumnjivih osoba iz Evrope, a formirana je i komisija za istragu ovog ubistva.

Izraelska televizija Kanal2, pet godina nakon Mebhuhovog ubistva objavila je i kratki film koji također pokazuje da iza ubistva stoji Mossad. Naime, u filmu se navodi kako su Mossadovi agenti pomoću specijalne komunikacione mreže u Beču, izveli operaciju koja je trajala 22 minute, te Mehbuhu ubrizgali smrtonosnu injekciju.

Među likvidiranima također se nalazi i Omer Nayef, iz Palestinskog oslobodilačkog fronta, koji je likvidiran 26. februara 2016. godine, u ambasadi Palestine u Bugarskoj.

Nayef je 1986. godine uhapšen nakon tvrdnji izraelskih vojnika da je ubio jednog državljanina Izraela. Osuđen je na kaznu doživotnog zatvora, no 1990. godine uspio je pobjeći u Bugarsku.

Muhammed Zevvari je ubijen 15. decembra ove godine u tuniškom gradu Safaksu, nakon što su njegov stan napala još uvijek nepoznata naoružana lica. Hamas se oglasio nakon napada i odgovornim za ubistvo proglasio Mossad.

Anadolija