Izrael gradi novih 42 kilometara zida

Izrael gradi novih 42 kilometara zida

Izraelska vlada predstavila je novi plan za izgradnju zida, dugog 42 kilometra, koji će opasati područja grada Khalila (Hebrona), na jugu Zapadne obale. Očekuje se da će gradnja zida trajati godinu dana.

Ured izraelskog premijera dao je saopćenje da je Ministarstvo rata, zajedno sa vojnim strukturama, bilo zaduženo za rješavanje sigurnosnih prijetnji na prostoru brda Khalil, na području koje se pruža između Turkumija (palestinsko naselje) i Mitar (jevrejsko naselje na okupiranom području). Plan je da se spriječi prolazak, kako ih oni nazivaju, palestinskih pobunjenika i ilegalnih imigranata.

U saopćenju, između ostalog, stoji: „Najveći dio novog zida, koji će biti dugačak 42 kilometra, bit će opremljen nadzornim kamerama.“, predviđajući da njegova izgradnja neće biti duža od godine dana.

Izraelski premijer Benjanim Natanjahu, jučer je obišao područje na kojem će se graditi zid. Tom prilikom je kazao: „Odlučili smo zatvoriti sve prilaze i na taj način spriječiti Palestince koji žele na nezekonit način ući u Izrael, ali zabraniti i svim „teroristima“ da dopru do izraelskih gradova.“

Natanjahu je bio u pratnji još nekih visokih zvaničnika, između ostalih: ministar odbrane- Avigdor Lieberman, ministar unutrašnje sigurnosti- Gilad Erdan, predsjednik Odbora za vanjske poslove pri Knessetu- Avi Dichter i drugi.

cbbs.ba/palinfo.com