Kralj Salman danas u posjeti Turskoj

Kralj Salman danas u posjeti Turskoj

Saudijski kralj Salman danas će posjetiti glavni grad Turske, Ankaru, kao dio njegove zvanične posjete toj zemlji i kao gost turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, saopćilo je Predsjedništvo Turske.

Nakon toga će Salman 14. i 15 aprila prisustvovati samitu Organizacija islamske saradnje (OIC) u Istanbulu, prenosi Daily Sabah.

Najavljeno je da će teme razgovora turskih i saudijskih zvaničnika biti regionalne i međunarodne. Turska i Saudijska Arabija su razvile dobre odnose zadnjih nekoliko godina što se tiče ratova u Siriji i Jemenu i uloge Irana u svjetskim konfliktima.

Odnosi dvije zemlje sa Egiptom

S druge strane, dvije zemlje nemaju isti odnos sa Egiptom.  Dok Saudijska Arabija gaji dobre odnose sa tom zemljom, Turska ne.

Kralj Saudijske Arabije objavio je u petak da će preko Crvenog mora biti napravljen most koji će povezati njegovu zemlju s Egiptom.

Salman je saopćio je da će ovaj most podstaći trgovinu između dvije zemlje.

Vrlo je moguće da će Salman pokušati nagovoriti Erdogana da se zbliži sa Egiptom, pišu agencije. Očekuje se da i drugi zvaničnici iz Saudijske Arabije prisustvuju samitu OIC.

 

cbbs.ba/agencija