Međunarodni bojkot postao strateška prijetnja  za Izrael

Međunarodni bojkot postao strateška prijetnja za Izrael

Predsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa Ron Lauder kazao je da je univerzitetski i parlamentarni bojkot Izraela postao svojevrsni fenomen širom svijeta, naglasivši da je ova pojava postala novi oblik antisemitizma.

„Naši neprijatelji su pokušali da nas poraze vojnim i ekonomskim sredstvima, ali nisu uspjeli. Sada su počeli da se bore političkim oružjem. Unatoč sve brojnijem uvjeravanju naših neprijatelja da ćemo izgubiti ovu bitku, ja sam uvjeren da će Izrael opstati i da će naći načina da se bori protiv ovog fenomena.“- kazao je Lauder.

Slično misli i profesor Boaz Golani, pomoćnik predsjednika Technion instituta iz Hife. On je u novinskom članku, objavljenom u izraelskom Yediot Ahronotu, kazao da Izrael treba da se suprotstavi sve češćem i jačem obliku bojkota sa svih strana. On tvrdi da je ova pojava jako česta posljednjih godina i mjeseci i da udara u ekonomske, kulturne i druge sektore, a posebno akademske.

Golani je kazao da su u posljednje vrijeme održane brojne rasprave, konferencije, političke aktivnosti itd., koje će doprinjeti borbi protiv globalnog bojkota Izraela.

„Aktivnosti na polju bokota predstavljaju stvarnu prijetnju, čak i za samu državu, a već je pričinjena ogromna šteta u brojnim sektorima, posebno na akademskom planu. Ukoliko se nastavi ovaj trend sistematskog bojkota i uvezivanja univerziteta širom svijeta u tom smjeru, doći ćemo do trenutka kada više niko neće željeti surađivati sa izraelskim naučnim centrima, što će naposljetku rezultirati neučestvovanju naših znanstvenika u globalnim naučnim procesima “- dodao je on.

Sve ove izjave izraelskih javnih ličnosti dolaze neposredno pred konferenciju koja će se održati u utorak u sjedištu Ujedinjenih naroda, a čija će tema biti upravo borba protiv globalnog bojkota Izraela (BDS). Konferencija će okupiti preko 1500 studenata koji će predstavljati desetine univerziteta i raznih organizacija. Također, na ovom skupu će učestvovati i predstavnici Svjetskog jevrejskog kongresa, te pomoćnik predsjednika izraelskog Ustavnog suda, gosp. Elyakim Rubinstein. Domaćin ovome skupu, koji nosi naziv „Izgradnja mostova za borbu protiv bojkota“, jeste izraelski ambasador pri UN-u Danny Danon.

U oči ove Konferencije, gosp. Danon je poručio svim neprijateljima Izraela da će se boriti protiv svih laži koje su iznesene protiv njegove države i da ovaj skup predstavlja početak međunarodne borbe protiv bojkota. On je okarakterisao Globalni pokret za bojkot (BDS), kao savremeni antisemitski pokret.

 

cbbs.ba/aljazeera.net