Nizozemske političke stranke traže sankcionisanje Izraela

Nizozemske političke stranke traže sankcionisanje Izraela

 

Političke partije u Nizozemskoj zahtjevaju da se Izraelu nametnu sankcije zbog konstantnog kršenja ljudskih prava u Palestini. Nizozemska Liberalno demokratska stranka odražala je 16. aprila nacionalnu konferenciju na kojoj su zatražili od zastupnika u Europskom parlamentu da povećaju pritisak na Izrael kako bi zaustavio gradnju naselja na okupiranim područjima u Palestini, te prekinuo očito kršenje ljudskih prava koje se vrši nad palestinskim stanovništvom.

Demokratska stranka je donijela zajedničku izjavu u kojoj preporučuje Europskom parlamentu da privremeno zaustavi sve pregovore i procese o partnerstvu i suradnji sa Izraelom, u slučaju izrelskog nepoštivanja zahtjeva EU.

Demokratska stranka ima dvanaest od 150 mjesta u predstavničkom domu nizozemskog parlamenta, pored deset, od ukupno 75 predstavnika u Senatu. Također, njihova četiri predstavnika, od ukupno 26 nizozemskih predstavnika, učestvuju u Europskom parlamentu.

Stranka zelene ljevice, inače druge najveće nizozemske stranke, ponovila je svoju odluku u kojoj traži  zaustavljanje partnerstva između Izraela i Europske unije, naglasivši da je Izrael opasno povećao kršenje ljudskih prava.

Pored toga, Groenlinks stranka je u svojoj predizbornoj platformi zagovarala da se zamrznu sve veze sa Izraelom sve dok ta zemlja ne počne poštovati zahtjeve EU, a pored ove tačke, u izbornoj kampanji se pominjalo da će predstavnici ove stranke dati sve od sebe kako bi palestinska država bila priznata.

Deseci članova Europskog parlamenta, te preko 300 organizacija za zaštitu ljudskih prava, sindikata i političkih stranaka iz čitave Europe, već dugo vremena traže da se sporazum između EU i Izraela suspenduje sve dok Izrael ne zaustavi kršenje ljudskih prava palestinskog stanovništva.

 

Izvor: europalforum.org.uk