O nama

U vremenu globalnih društveno-političkih promjena, raspolaganje informacijama i ispravnim gledištem, zasigurno je jedan od najvažnijih, ako ne i najvažniji faktor uspjeha. Napredna i razvijena društva su već odavno uvidjela važnost poznavanja životnih okolnosti i na taj način su uspjevala da se postave i uspješno riješe većinu problema u kojima su se nalazili i ne samo to nego su usvojili forme ponašanja koje će u budućnosti sprječavati slične društvene probleme. U posljednje vrijeme, uspjeh organizovanih grupa u njihovom radu, često ovisi direktno o tome koliko ta grupa ima uvida u objektivno stanje na terenu, po pitanjuj djelatnosti u kojoj djeluje, ali i u stanje društva u kojem se nalazi, uopće.

Pored višestruke koristi zajednici, pojava studioznog istraživanja, umnogome je koristila i pojedincu tako što je od njega učinilo jedinku koja se izdizala iznad ostalih i omogućavalo mu da spozna suštinu, a ne izgled i formalnost različitih događaja i pojava. Takvi ljudi posmatraju drugačije, dublje i predstavljaju istinsku vrijednost u društvu u kojem žive.

Pored svega navedenog, stručna i studiozna istraživanja, potkrijepljena činjenicama i dokazima, pomažu u rasvjetljavanju događaja širom svijeta i pomažu da pravimo razliku između istine i laži. To je posebno važno u današnjem vremenu kada smo pretrpani poluinformacijama i špekulacijama koje, bilo namjerno ili ne, šalju određeni mediji ili organizovane grupe koje u svojim rukama poseduju to moćno oružje, medije. Zato često čujemo tvrdnju da pobjednici pišu historiju, a mi bismo na to dodali da danas, u modernom vremenu, mediji oblikuju mišljenja i percepcije širih društvenih masa, što opet dovodi do toga da se često neistina predstavlja kao istina i obratno.

Zbog toga, portal cbbs.ba predstavlja pokušaj da se ljudima približi istina, odnosno da se na osnovu autentičnih informacija, u formi studija, istraživanja, publikacija itd., ukaže na objektivne probleme u društvu u kojem živimo, sa posebnim osvrtom na regiju Balkana i Bliskog istoka, odnosno dva simbola stradanja u novijoj historiji, Kudsa na istoku i Sarajeva na zapadu.

Palestinci i Bošnjaci su vijekovima nasljeđivale slične civilizacijske, društvene i vjerske vrijednosti što ih je učinilo jako sličnim narodima.

Redakcija portala ima za cilj izgradnju mostova između svih slobodara na prostoru ove dvije regije, te ukazivanje na potrebu očuvanja ljudskih prava, kako na prostoru Balkana tako i na prostoru Bliskog istoka, sa posebnim osvrtom na Palestinu kao simbolu višedecenijskog stradanja nevinog naroda. Redakciju i saradnike čine intelektualci, studenti, pravnici, javne ličnosti itd. Svi oni nastoje da istinu učine istinom i da dignu glas protiv laži, što je naša kolektivna obaveza.