Odluka bez presedana: Gradonačelnik New Yorka zabranio bojkot Izraela

Odluka bez presedana: Gradonačelnik New Yorka zabranio bojkot Izraela

Guverner američke savezne države New York Andrew Cuomo, učinio je potez bez presedana. Naime, on je potpisao izvršnu odluku kojom se svim državnim tijelima naređuje da uskrate javne fondove svim kompanijama i grupama koje bojkotiraju izraelske proizvode ili kompanije.

Coumo, inače predstavnik Demokrata, donio je ovu odluku nakon njegovog sudjelovanja u mirnoj šetnji „Dan Izraela“ koja se tradicionalno svake godine održava u New Yorku.

„Ako bojkotuješ Izrael, New York će bokotovati tebe!“- kazao je on, dodavši: „Upravo smo potpisali dokument koji jasno i katogorički pokazuje da smo protiv pokreta bojkota“.

Ova korak, bez presedana, ozbirom da ga nikada nije učinio niko od američkih guvernera, došao je nekoliko mjeseci nakon što je Coumo više puta u parlamentu New Yorka pokušao donijeti zakon koji bi podržao ovakav jedan potez. Ipak, njegove zakonske ovlasti su mu dopustile da sam donese ovu odluku.

Odluka će utjecati negativno na organizacije za ljudska prava koje djeluju u SAD-u, a čije je sjedište u saveznoj državi New York. Neke od ovih organizacija su se već oglasile. Među njima su i „Center for Constitutional Rights“, te „Palestine legal“ koje su ovu odluku okarakteristale kao neustavnu kazavši da ona ugrožava pravo na slobodu izražavanja garantovanog američkim Ustavom.

U odluci se između ostalog kaže da: „Savezna država New York neće dozvoliti pružanje materijalne podrške, na bilo koji način, niti za bilo koju aktivnost koja podržava globalni bojkot Izraela, direktno ili indirektno“. Inače, odluka vrlo jasno ukazuje da savezna država New York  jasno i kategorično odbacuje kampanju za bojkot i da čvrsto stoji uz Izrael.

Odluka će rezultirati time da će se kažnjavati bilo koja organizacija koja dobija sredstva od Savezne države, a pomaže, na direktan ili indirektan način, kampanju bojkota Izraela. Očekuje se  da će odluka negativno uticati na mnogo organizacija, posebno studentskih, koje djeluju i rade pod okriljem državnih univerziteta, kao što je npr. „Students for Justice in Palestine“. U praksi, ovakva udruženja će prestati biti na budžetskim proračunima državnih institucija u ovoj američkoj državi.

Podsjećamo, na desetine palestinskih organizacija je 2005. godine, tražilo od međunarodne zajednice da podrže njihovu borbu protiv okupacijske politike koju Izrael sprovodi u Palestini. Pokret poznat pod nazivom „BDS“, inače , po mišljenju mnogih, glavna meta odluke koju je Coumo potpisao, u posljednje vrijeme postiže zapažene rezultate, pričinjavajući tako veliku štetu izraelskoj ekonomiji, ali i njegovom ugledu u svijetu. Inače u SAD-u postoji na desetine zakona, što postojećih što onih koji su u fazi donošenja, a koji imaju za cilj borbu protiv bojkota Izraela. Bojkot kao, pokazalo se, izuzetno moćno sredstvo postalo je jako rasprostranjeno širom svijeta, a posebno u SAD-u, gdje ga podržavaju mnogi univerziteti, radnički sindikati, crke i različite organizacije.

Očekuje se da će ogranizacije za ljudska prava osuditi ovu odluku.

cbbs.ba/www.alaraby.co.uk