Palestinska novinarka Peresu: Nemojte praviti razliku među tragedijama!

Palestinska novinarka Peresu: Nemojte praviti razliku među tragedijama!

 

Prilikom posjete Beču, izraelski predsjednik Šimon Peres doživio je neočekivano pitanje. Naime, palestinska novinarka Kevser Selam, prisustvovala je Šaronovom susretu sa predsjednikom Austrije. Kevser je rođena u Khalilu, a provela jedan dio svoga života u izraelskim zatvorima.

Kevserove riječi upućene Peresu prenosimo u potpunosti:

„Impresionirana sam vašim govorom o Holokaustu. Također, impresionirana sam i hrabrošću predsjednika Heinza Fischera koji se po milioniti put izvinjava za pokolj koji su Europljani počinili nad jevrejskim narodom. Ja zahvaljujem Bogu što moj, palestinski narod, nije učestvovao, zajedno sa Evropom, u ovom groznom činu. Neka historija ostane historija!

Međutim, zašto Izrael ne slijedi primjer Austrije i ne prizna palestinsku katastrofu- Nakbu? Zašto se ne izvine za strašne zločine i etničko čišćenje koje su počinile organizovane cionističke bande Haganah i Palmach?“

Kevser je tražila od Peresa da joj objasni smisao sjećanja na Holokaust, u trenutku dok njegova država donosi takozvani Zakon Nakbe, koji tretira obilježavanje palestinske Nakbe, na univerzitetima i raznim organizacijama, kao kažnjivo djelo po izraelskom zakonu!?

Nakon Kevserovog pitanja, bilo je lahko prepoznati ljutnju na Peresovom licu. Zavladala je tišina u predsjedničkoj palati. Konferencija za novinare je prekinuta bez bilo kakvog pokušaja da se odgovori na pitanje.

 

cbbs.ba/palaf.org