Turska i Izrael pred sporazumom o normalizaciji odnosa

Turska i Izrael pred sporazumom o normalizaciji odnosa

Zvanična Ankara prenijela je danas vijest o skorom sporazumu o normalizaciji odnosa sa Izraelom. Kao što je poznato Turska je prekinula odnose sa Izrelom nakon što su turski aktivisti ubijeni od strane izraelskih vojnih snaga na brodu koji je nosio pomoć za Gazu 2010. godine.

Tursko Ministarsvo vanjskih poslova saopćilo je danas da su turski i izraelski pregovarački timovi, koji su se sastali jučer u Londonu, približili svoje stavove koji bi trebali biti finalizirani i potpisani na slijedećem sastanku koji će se održati uskoro.

Tursko Ministarstvo je saopćilo da se Feridun Sinarla Ihsanoglu, zamjenik Ministra vanjskih poslova, sastao sa  Josipom Ciechanoverom, specijalnim izaslanikom izraelskog premijera, u Londonu, jučer 07. aprila 2016. god.

Inače, odnosi između dvije zemlje su zategnuti još od 2010, kada su izrelski komandosi ubili devet turskih aktivista na propalestinskom aktivističkom brodu Mavi Marmara, koji su zajedno sa drugim akivistima pokušavali probiti izraelsku blokadu Pojasa Gaze.

Turska je tada postavila tri uvjeta za obnavljanje veza između dvije države: izraelsko izvinjenje za incident- ovaj uvjet je ispunjen, plaćanje odštete porodicama žrtava i prekid blokade pojasa Gaze.

 

Reuters/cbbs.ba