Veliki lanac švicarskih supermarketa bojkotuje izraelske proizvode

Veliki lanac švicarskih supermarketa bojkotuje izraelske proizvode

Drugi po veličini švicarski lanac supermarketa, povezan je sa aferom bojkota izraelskih proizvoda. Naime na njihovim policama su se našli krompiri uvezeni iz Izraela na kojima je naljepljena poruka „Bojkot Izraelu“. Izraelska ambasada u Bernu je izrazila žaljenje zbog ovakvog poteza. Ova vijest je osvanula u izraelskim medijima, gdje je dopisnik lista Yedioth Ahronoth, Itamar Eichner, izvjestio da se u švicarskom lancu supermarketa „Coop“ našao krompir sa natpisom „Da, bojkotu Izraela“, bez natpisa da li proizvod dolazi sa okupiranih palestinskih teritorija ili iz Izraela.

On je dodao da je unatoč činjenici da je Švicarska uvijek izražavala neutralan stav o izraelsko-palestinskom sukobu, ipak ovoga puta je izabrala drugačiji odnos prema Izraelu. Izrelski novinar pretpostavlja da je ovo rezultat odluke Europske unije da označi sve proizvode koji dolaze iz izraelskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Jevrejska novinarka Nina Geraldine kazala je kako ovaj potez nije samo izraz neprijateljstva prema Cionistima, nego prema svim Jevrejima.

Sa druge strane, izraelska ambasada u Švicarskoj zatražila je objašnjenje od uprave Coopa, te zahtjeva uklanjanje ovih anti-izraelskih obilježja. U listu se kaže da ovak korak podsjeća na sličan, koji je učinjen i u Irskoj, kada su žutom naljepnicom označeni izraelski proizvodi na policama određenih marketa. Nije navedeno kada se ovaj događaj desio.

Glasnagornik izraelskog Ministarstva vanjskih poslova Emmanuel Nahshon kazao je da je ovaj korak nastavak hoda „mrzitelja Izraela“, koji su se usudili bojkotovati sve ono što dolazi iz njegove zemlje.

Na ovaj događaj su reagovale mnoge izraelske javne ličnosti. Među njima je i izraelski pisac Yossi Halevi koji je kazao da je globalna kampanja bojkota došla do tačke da joj se priključuju i razne jevrejske organizacije u Americi, što za njega predstavlja veliko iznenađenje. Tako su se na listi „mrzitelja Izraela“ našle velike jevrejske organizacije kao što su  „J-street“ i „Jewish voice for peace“, koje predstavljaju veliku podršku kampanji bojkota Izraela, kazao je Halevi.

„Ove jevrejske organizacije itekako utiču na mlade američke Židove koji ne znaju mnogo o arapsko-jevrejskom sukobu na Bliskom istoku. Na taj način stasava jedna nova generacija kojoj se ispire mozak i koji Izrael vide kao demonski projekat, a Hamas kao oslobodilački pokret otpora.“- završio je on.

Nije nova pojava da jevrejski pisci i mislioci govore protiv izraelske države. Sjetimo se Noama Chomsky koji je nedavno izjavio da se južnoafrički i izraelski aparhejd ne mogu porediti, jer izraelski uključuje ubijanje nedužnih Palestinaca. Također, neki od njih tvrde da će globalni bojkot prestati tek kada prestane kolonizacija palestinske teritorije i da Izrael okupacijom urušava vlastitu sigurnost.

cbbs.ba/europalforum.org.uk