Antonio Guterres vodi u izboru za generalnog sekretara UN-a

Antonio Guterres vodi u izboru za generalnog sekretara UN-a

Portugalac Antonio Guterres vodi u izboru za nasljednika Ban Ki-moona na dužnosti generalnog sekretara Ujedinjenih naroda nakon prvog glasovanja u četvrtak, dok je bivša hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić na začelju, rekli su diplomati, prenosi Hina.
Bivša hrvatska ministrica vanjskih i evropskih poslova Vesna Pusić je zadnja među kandidatima, s jedanaest obeshrabrujućih glasova, najviše od dvanaest kandidata, što bi je trebalo potaknuti da odustane od utrke, navodi agencija France Presse pozivajući se na neimenovane diplomate.

U tom tajnom glasanju organiziranom u Vijeću sigurnosti, bivši UN-ov visoki povjerenik za izbjeglice Antonio Guterres s 12 “ohrabrujućih” glasova neznatno vodi ispred bivšeg slovenskog predsjednika Danila Tuerka s 11 “ohrabrujućih” glasova među 12 kandidata u utrci.

Svaki od 15 ambasadora Vijeća sigurnosti UN-a treba svakom kandidatu dati jednu od triju ocjena: “ohrabruje”, “obeshrabruje” i “bez mišljenja”.

Guterres, bivši socijalistički premijer Portugala od 1995. do 2002. dobio je dvanaest “ohrabrujućih” glasova i tri “bez mišljenja”.

Tuerk je imao jedanaest “ohrabrujućih” glasova, ali su ga dvije zemlje “obeshrabrile”.

Guterres je ostavio snažan utisak na saslušanjima kandidata organiziranim u Generalnoj skupštini.

Razočarali su ostali istaknuti kandidati: direktorica UNESCO-a Irina Bokova zauzela je treće mjesto po broju ohrabrujućih glasova, devet – kao i bivši srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić i bivši makedonski ministar vanjskih poslova Srđan Kerim – tik ispred bivše novozelandske premijerke Helen Clark s osam ohrabrujućih glasova.

Argentinska ministrica vanjskih poslova Susana Malcorra i njezin slovački kolega Miroslav Lajčak zaostaju za njima. Na začelju su crnogorski ministar vanjskih poslova Igor Lukšić i bivša moldovska ministrica vanjskih poslova Natalija German te bivša šefica UN-a za klimu iz Kostarike Christiana Figueres.

Premda je u ovom neslužbenom tajnom glasanju načinjen prvi probir, nužna su i druga kako bi se postigao konsenzus o jednom kandidatu.

Treba računati i s pravom veta kojim raspolaže pet stalnih članica Vijeća sigurnosti, SAD, Velika Britanija, Francuska, Kina i Rusija. One još mogu zaustaviti kandidata koji ima dobre izglede.

Konačni izbor je na Generalnoj skupštini koja će ga potvrditi u septembru ili oktobru. Ban odlazi s dužnosti krajem godine.

Novi krug izbora treba se organizirati iduće sedmice, piše Hina.

(cbbs.ba/FENA)