Boris Johnson novi britanski ministar: Izrael je jedina država u regionu koja  gaji pluralne vrijednosti

Boris Johnson novi britanski ministar: Izrael je jedina država u regionu koja gaji pluralne vrijednosti

Nakon odobrenja kraljice Elizabete II, bivši gradonačelnik Londona Boris Johnson, izmenovan je za ministra vanjskih poslova Velike Britanije.

Posmatrajući prošlost ovog čovjeka, naći ćemo da je jedan od najvećih zagovornika izlaska Britanije iz Europske unije, ali duboko je prisutan u redovima pomagača cionističke politike. Između ostalog, snažno podržava borbu protiv bojkota izraelskih proizvoda, a jedne prilike se jasno izjasnio da je cionista.

Prije nekoliko mjeseci, tačnije u novembru 2015. godine, Johnson je govorio za list Yediot Aharonot i tom prilikom je ideju bojkota Izraela nazvao glupom, a sam Izrael okarakterisao kao jedini primjer demokratskog društva na Bliskom istoku.

On je tom prilikom kazao: „Neko treba da bude lud da bi podržavao kampanju za bojkot Izraela, jer je to jedina zemlja u regiji u kojoj vlada princip otvorenog i pluralnog društva.“

Zanimljiva je i informacija, koju je Johnson potvrdio, da je lično prije tridesetak godina u Khalilu, današnjem Hebronu, zajedno sa svojim bratom volontirao u jednoj jevrejskoj radnji za pranje odjeće.

Po njegovim riječima, prenesenim u „The Huffington Postu“, period proveden u čistionici odjeće ostavio je poseban utjecaj na njegovu ličnost, što je rezultiralo da postane cionista, zagovarajući ideju o nužnosti postojanja Izraela.

Johnson je u svojim kampanjama obećao pooštravanje britanskog zakona o doseljavanjima, nakon izlaska ove zemlje iz Europske unije, a  radi se između ostalog o uvođenju strožijih uslova za dobijanje britanskog državljanstva i prebivališta u toj zemlji. Po njemu, svaki stranac koji želi da radi u Velikoj Britaniji mora da poznaje engleski jezik i da posjeduje određene vještine, koje trenutno ne traži niti jedna zemlja.

Borisa Johnsona nazivaju i „britanski Trump“, zbog njegovih izrazito eksremističkih stavova, poput onih koje zastupa republikanski kandidat za američke predsjedniče izbore Donald Trump.

cbbs.ba/europalforum.org.uk