Britanija: Palestinka izbačena iz takmičenja u govorništvu

Britanija: Palestinka izbačena iz takmičenja u govorništvu

Leanee Mohamad, 15-godišnja Palestinka koja živi u Velikoj Britaniji, diskvalificirana je sa takmičenja u govorništvu nakon što je videosnimak njenog uvodnog govora objavljen na internetu prošle sedmice, prenose mediji.

Mohamad pohađa srednju školu Wanstead u Londonu i bila je najbolja na regionalnom finalnom takmičenju „Jack Petchey Speak Out Challenge“ sa govorom „Ptice, a ne bombe“ u kojem ona opisuje historijsku i savremenu realnost palestinskog života pod kolonijalizmom izraelskih naselja.

Takmičenje koje sponzorira Fondacija Jack Petchey sebe označava kao najveće svjetsko okupljanje mladih govornika.

Žalba protiv palestinskog blogera

Odgovarajući na žalbe protivpalestinskog blogera Edgara Davidsona, izvršna direktorica Speakers Trusta (koji vodi takmičenje) Julie Holness kazala je kako je prihvatila njegovu „zabrinutost veoma ozbiljno“, te potvrdila kako Mohamad neće učestvovati na višoj razini govorničkog takmičenja, te kako „neće govoriti na Velikom finalu“.

Odluka o diskvalifikaciji mlade Palestinke, koju je donio sudski odbor Speakers Trusta i Fondacije Jack Petchey, zasnovana je na njenom kršenju dva pravila, a to su: „govor mora imati pozitivnu i poticajnu poruku“, te „govornik nikada ne smije potpaliti ili uvrijediti publiku ili vrijeđati druge“.

U odgovoru na vijest o diskvalifikaciji, Mohamed je napisala na Twitteru:

„Zašto se takmičenje zove Speak Out Challenge (izazov slobodnog govora) kada sam potom ušutkana?“

Izvor: Agencije