Britanska profesorica odbila primiti nagradu izraelske fondacije u iznosu od 330 hiljada dolara

Britanska profesorica odbila primiti nagradu izraelske fondacije u iznosu od 330 hiljada dolara

Gospođa Catherine Hall, profesorica je historije na University College, inače priznatom londonskom univerzitetu. Ona je odbila primiti nagradu od 330 hiljada dolara koju joj je dodjelila jedna izraelska fondacija, a svoju odluku je obrazložila kao zastupanje „nezavisnog političkog odabira“, navodi se u izvještaju britanskog lista The Independent, od utorka 24. maja 2016.

Profesorica Hall je specijalizirala iz oblasti historije kolonijalizma a bilo je predviđeno da joj izraelska Fondacija Dan David na svečanoj ceremoniji u Tel Avivu, dodjeli nagradu, međutim ona je to odbila.

Pretpostavlja se da je Profesorica odbila primiti nagradu nakon njenog susreta sa članovima globalnog pokreta za bojkot Izrela- BDS, u Velikoj Britaniji. Podsjećamo da je pokret BDS (Bojkot, Deinvestiranje i Sankcije), krenu sa radom 2005. godine, a u Velikoj Britaniji je ova kampanja imala poprilično dobar odaziv, obzirom da je učešće u njoj uzelo nekoliko sjajnih profesora i akademika sa britanskih univerziteta.

Gospođa Hall je aktivna na političkom polju i veliki je borac za prava žena. Komisija Dan David Fondacije, još u februaru ove godine, odlučila je da upravo njoj dodjeli svoju prestižnu nagradu, koju je ovih dana trebala i zvanično primiti. Međutim, prof. Hall je objavila svoju odluku, koju je prenio britanski univerzitetski Odbor za podršku Palestini. Ona je putem svoje facebook stranice objavila slijedeće: „Odličila sam odbiti da primiim nagradu. To je u stvari moj neovisni politički odabir kojeg sam odlučila zastupati nakon razgovora sa relevantnim  stručnjacima po pitanju izraelsko-palestinskog sukoba. Njihovi različiti pogledi u načinu rješavanja ovog problema, pomogli su mi da zauzmem ovaj stav.

Načela ispred interesa

Britanski univerzitetski Odbor za podršku Palestini oglasio se, kazavši da je odluka prof. Hall „ogromna podrška kampanji za bojkot izraelskih institucija“, dodavši da je Profesorica „dala prednost moralnim načelima nad sopstvenim interesima“.

Dan David Fondacija je pokrenuta 2002. godine, a njen osnivač je uspješni istoimeni biznismen. Prema pisanju britanskog Guardiana, nagrada koju dodjeljuje ova Fondacija je jedna od najpriznatijih akademskih nagrada u Izraelu. Nagrade se dodjeljuju za tri kategorije i to za dostignuća u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, a prof. Hall je trebala dobiti priznanje za prvu kategoriju, ozbirom na njen doprinos u istraživanju spolne jednakosti kroz historiju.

Izraelska reakcija

Međutim, njeno odbijanje da preuzme nagradu navelo je Organizacioni odbor Fondacije da sredstva predviđena za nagradu podjeli studentima historije u Izraelu i širom svijeta, u obliku odgovarajućih stipendija.

Također, oglasio se i Ariel David, predsjednik Upravnog odbora Fondacije, kazavši da su sredstva usmjerena ka stipendiranju Izraelaca, bilo Jevreja ili Arapa, što će im pružiti šansu da se susretnu sa ostalim kolegama kako bi dali svoj doprinos u istraživanjima i naučnim raspravama.

cbbs.ba/europalforum.org.uk