Čime će se Davutoglu baviti nakon ostavke?

Čime će se Davutoglu baviti nakon ostavke?

Politička i medijska javnost u Turskoj postavlja pitanje šta će raditi turski premijer Ahmet Davutoglu nakon što napusti dvorac Cankaya u Ankari.

Davutoglu je u četvrtak sazvao vanrednu sjednicu vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP) i objavio kako se neće kandidirati za mjesto predsjednika partije, što ujedno znači da će napustiti mjesto premijera Republike Turske.

Šefica ureda kanala CNN Turk u Ankari kazala je da će se Davutoglu preseliti u Istanbul i da će u Ankari prisustvovati samo zvaničnim sjednicama parlamenta.

U tom kontekstu dnevnik Yani Safak navodi da Davutoglu neće imati nikakvu službenu funkciju u AK partiji, ali da će zadržati funkciju parlamentarnog zastupnika u ime partije do isteka aktuelnog mandata.

Poznavaoci turskih prilika očekuju da će Davutoglu nastaviti akademski rad tako što će pisati naučne studije, a možda i knjige o periodu koji je proveo na čelu Turske vlade, navodi portal HuffPost Arabi.

Davutoglu je odluku o odstupanju sa funkcije premijera donio nakon sastanka sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Ergodanom.

Bivši premijer je izjavio kako će radije “pregaziti svoj ego” nego ugroziti interes svoje vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP), iz koje dolazi i turski predsjednik Erdogan.

Potencijalni nasljednici

Agencija Ihlas objavila je imena četverice izglednih kandidata za preuzimanje funkcije predsjednika Turske vlade u periodu nakon odlaska Davutoglua:

  • Binali Yıldırım, aktuelni ministar transporta
  • Bekir Bozdag, aktuelni ministar pravde
  • Berat Albayrak, aktuelni ministar energetike i zet predsjednika Erdogana
  • Mustafa Sentop, zamjenik predsjednika vladajuće AK partije.

Turski mediji navode i ime ministra unutrašnjih poslova Efkana Ale, ali dodaju da bi njegov izbor produbio razdor u vladajućoj stranci. Naime, Ala važi za  ličnost iz policijskih krugova, isključivog i beskompromisnog mentaliteta. On je napustio salu parlamenta tokom govora turskog premijera, što je protumačeno kao izraz nepoštovanja prema Davotogluu.

 

Izvor: Agencije