Djevojčica iz Gaze brine o petero braće i sestara

Djevojčica iz Gaze brine o petero braće i sestara

Palestinka Emira Ebu Kemmil, čiju je majku privela izraelska vojska, iako 12-godišnja djevojčica, brine o svojoj braći i sestrama, među kojima je i 20-mjesečna beba.

Ona nema vremena za igru poput njenih vršnjaka, prenosi Anadolija.

Njenu majku Nesrin Ebu Kemmil je pod optužbom da je fotografirala luku Hayfa, na sjeveru Gaze, privela izraleska vojska.

Djevojčica, kao najstarije dijete, mora se brinuti o svoje petero braće i sestara.

“Braća i sestre mi ne pomažu. Sve moram sama raditi. Vrlo sam umorna”, rekla je Emira čiji otac radi, zbog čega se ona mora brinuti o kući i porodici.

Vrijeme ramazana

Kaže da svako jutro rano ustaje, češlja kosu sestrama, oblači ih, kuha i pere veš. Da je majka tu, smatra ona, ne bi se toliko umarala.

Posebno joj je teško tokom mjeseca posta muslimana, ramazana.

“Kada postim poslovi me dodatno umaraju. Ponekad ne mogu da ustanem noću i pripremim hranu za sehur. Mama bi ranije spremala posebnu trpezu, a sada je ona vrlo jednostavna, čorba i salata”, rekla je djevojčica koja se prisjetila kako je njena majka u vrijeme svetog mjeseca muslimana posebno ukrašavala kuću.

Naglašavajući kako je teško brinuti se o 20-mjesečnoj bebi, kaže da je briga o drugoj braći i sestrama posebno zahtjevna jer oni žele različita jela, a ona im to ne može pružiti.

Emirin otac Hazim Ebu Kemmil (41) rekao je da je njegova supruga porijeklom iz Hayfe, a da su se oni preselili u Gazu.

Posjete majke

Nesrin svakih šest mjeseci mora vaditi novu dozvolu s kojom može posjećivati porodicu.

“Porodicu je posljednji put posjetila 2014. godine. Prošlog oktobra je išla do graničnog prelaza Erez kako bi izvadila novu dozvolu. Ali je izraelska vojska privela pod optužbama da je fotografirala luku Hayfa”, pojasnio je Ebu Kemmil koji sa 100 dolara mjesečno pokušava prehraniti porodicu.

Kaže da je veoma teško brinuti se o kući i porodici.

“Kako da živi čovjek s djecom bez žene u kući. Ne mogu voditi brigu o kući, a zbog malih finansijskih sredstava, ne mogu svaki dan donositi spremljenu hranu”, požalio se Ebu Kemmil.

Nesrin nema nikakve optužnice, a ne dozvoljava joj se posjeta porodice.

Izvor: Agencije