Dokument o ukidanju opsade nad Gazom uskoro u Europskom parlamentu

Dokument o ukidanju opsade nad Gazom uskoro u Europskom parlamentu

Posljednje rasprave i sastanci u organizaciji saveza „Flota slobode“, te odbora „Ženski brodovi za Gazu“, u suradnji sa europskim političarima i zastupnicima u Europskom parlamentu, učinili su da se  dokument „Ukidanje opsade nad Pojasom Gaze“, uskoro nađe na stolovima zastupnika u Europskom parlamentu.

Ovo je na konferenciji za novinare saopćio Asam Yusuf, predsjednik konvoja „Milje osmjeha“. On je kazao da je u ovaj projekat uključeno mnogo aktivnista, među kojima su europski parlamentarci, bivši ministri, naučnici, akademici, biznismeni, umjetnici, kulturni radinici i drugi.

„Izraelski okupatori neće moći zaustaviti međunarodne aktiviste kako bi obavili ljudsku i humanitarnu obavezu prema dva milona Palestinaca koji žive u Pojasu Gaze, a koji su izloženi osmogodišnjoj blokadi. Za to vrijeme su doživjeli tri razarajuća rata, u kojima je stradalo na hiljade ljudi, a na desetine hiljada ih je ranjeno. Ratovi su ostavili velike tragove na infrastrukturu, industriju i ekonomiju u Gazi, što je uzrokovalo siromaštvo i humanitarnu katastrofu.“- kazao je Asam.

Predsjednik „Foruma za europsko-palestinsku suradnju“, sa sjedištem u Londonu,  gosp. Zahir El Birawi, kazao da su posljednje kampanje solidarnosti sa palestinskim narodom, koje su organizovane širom Europe uzrokovale veliku zabrinutost među izraelskim krugovima. Ove kampanje će, tvrdi on, pomoći  europskom građaninu da spoznaju nelegitimnost izraelskog odnosa prema Palestincima.

Gospodin El Birawi je ukazao na veliku važnost inicijative koja je pokrenuta u pogledu obustavljanja blokade na Gazu, te skrenuo pažnju na snagu institucije preko koje će se ova inicijativa sprovesti: „Europski parlament, kao jedan od najmoćnijih institucija na svijetu, koji zajedno sa Vijećem ministara predstavlja zakonodavnu vlast Europske unije, dovoljan je garant za uspjeh i realizovanje ciljeva ove inicijative.“- kazao je El Birawi.

 

cbbs.ba/europalforum.org.uk