Egipat odbio zahtjev Moona: Refah ne može biti otvoren

Egipat odbio zahtjev Moona: Refah ne može biti otvoren

 

Egipatski ministar vanjskih poslova Samih Šukri „snažno“ je odbacio ponovni poziv Ujedinjenih naroda da Egipat trajno otvori granični prijelaz Refah, koji graniči sa Pojasom Gaze.

Šukri je u svom obraćanju novinarima, u sjedištu UN-a u New Yorku kazao: „Ne zaboravite da je Gaza još uvijek pod izrelskom okupacijom i samo je on (Izrael) odgovoran za ulazak pomoći Palestincima unutar Gaze.“

„Egipat je spreman otvoriti granični prijelaz Refah, ali samo kada se pojavi humanitarna potreba za tim.“- dodao je on.

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon, pozvao je srijedu čelnike Egipta i Izraela da „osiguraju Palestincima slobodu ulaska i izlaska iz Gaze“. Moon je dodao da granične prijelaze oko Gaze, želi vidjeti otvorene kako bi se poboljšala teška humanitarna situacija koja vlada u Pojasu.
Egipatske vlasti su u srijedu otvorile granični prijelaz Rafah, u trajanju od dva dana, i to u oba smjera. Prelaziti mogu bolesnici, studenti i Palestinci sa stranim prebivalištem.

Ministar Šukri je spomenuo još jedan razlog koji je, kako kaže dovoljno snažan da Egipat ne treba da otvori granični prijelaz Refah. Kako je kazao njegova zemlja duboko surađuje sa Izraelom na polju borbe protiv terorizma.

„U pogledu borbe protiv terorizma, Egipat je potpuno otvoren za suradnju sa svim članovima međunarodne zajednice, između ostalih i sa Izraelom.“- dodao je on.

Granični prijelaz Refah povezuje Egipat i Pojas Gaze kopnenim putem. Od 2006. godine postao je jedini izlaz iz Gaze. Nakon vojnog udara u Egiptu 2013. Godine Refah se otvara mali broj dana u godini. Prošle godine otvoren je samo 21 dan uz izutetno velike mjere sigurnosti. U tim danima prolaz je dozvoljen obično samo bolesnicima, težim slučajevima. Blokada Pojasa Gaze predstavlja svojevrsnu katastrofu za tamošnje stanovništvo. U posljednjih desetak godina blokada je izazvala brojne probleme i u mnogome je narušila osnovne uslove za život.

 

Izvor: palinfo.com