Erdogan: Još nema dogovora sa Izraelom po pitanju ukidanja blokade Gaze

Erdogan: Još nema dogovora sa Izraelom po pitanju ukidanja blokade Gaze

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan kazao je u prošlu subotu da u pregovorima sa Izraelom još nije postignut nikakav mehanizam koji bi obezbjedio ukidanje blokade Pojasa Gaze. Po njegovim riječima, ostali uvjeti su dogovoreni, a razgovori o ukidanju blokade i dalje traju, ističući istodobno da je zadovoljan napretkom razgovora sa Washingtonom po pitanju rata protiv ISIL-a u Iraku i Siriji.

Erdogan je u razgovoru sa novinarima za vrijeme afričke turneje potvrdio da pregovori za normalizaciju odnosa sa Iranom traju već duže vrijeme. Sporazum je trebao biti potpisan krajem prošlog mjeseca, ali su događaji koji su se desili u međuvremenu zaustavili proces.

On je kazao da će se pregovori i dalje nastaviti te da su ispoštovana dva, od tri uslova koje je Turska vlada postavila pred Izrael, a radi se o izvinjenju za počinjena ubistva na humanitarnom brodu Mavi Marmara, te plaćanje naknade porodicama žrtava. Treći uslov- ukidanje pojasa u Gazi još nije ispoštovan i trenutno smo u fazi traženja rješenja, rekao je Erdogan.

„Gaza je u porebi za strujom, vodom, građevinskim materijalom kako bi se obnovile porušene kuće, bolnice i škole. Izrael je pristao da Turska obezbjeđuje građevinski materijal Pojasu Gaze.“- kazao je Erdogan, te dodao: „Turska je predložila da pošalje brod za proizvodnju električne energije koju bi isporučivao dalje, stanovnicima u Gazi. Naš prijedlog je bio da ovaj brod pristane u luci Ashdod, međutim Izrael je smatrao da je to neprihvatljivo i dao je druge prijedloge koje je Turska prihvatila. Sada je sve na novoj izraelskoj vladi, a posebno mjesto u čitavoj priči će imati i novi izraelski ministar odbrane Avigdor Liberman.“

cbbs.ba/alaraby.co.uk