Erdogan: Neće biti prijevremenih izbora u Turskoj

Erdogan: Neće biti prijevremenih izbora u Turskoj

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas da u toj zemlji neće biti prijevremenih izbora, već da će oni biti održani u junu 2023. godine u redovnom terminu, javlja Anadolu Agency (AA).

U obraćanju Klubu zastupnika vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) u Velikoj narodnoj skupštini Turske, Erdogan je komentirao tvrdnje iz opozicionih krugova o mogućim prijevremenim izborima u toj zemlji.

“Nema prijevremenih izbora u Turskoj. Ovo je pravna država. Izbori će se održati kada su i planirani“, poručio je Erdogan.

Ističući kako aktuelna ekonomska dešavanja nisu nešto što je plod dešavanja u Turskoj, već plod promjena na globalnom ekonomskom planu, Erdogan je kazao da novi ekonomski plan osigurava dobrobit svih građana Turske, a ne samo onih koji imaju novac u bankama i koji izvoze.

“Program, koji smo jučer najavili kako bismo tečaj doveli na razinu realnosti naše zemlje u okviru pravila slobodne tržišne ekonomije, postigao je svoj cilj“, kazao je Erdogan.

On je poručio da je Turska odlučna da zaštiti dobit svih svojih građana pod pritiskom kursa i inflacije.

“Osiguravajući da zlonamjerni špekulanti maknu ruke od naše zemlje, nastojimo osigurati da slobodno tržište funkcionira po vlastitim pravilima“, rekao je Erdogan.

On je također kazao da je Turska počela isplatu podrške poljoprivrednicima suočenim sa štetom izazvanom sušom i da se radi o ukupnoj podršci u iznosu od 2,6 milijardi lira.

Erdogan je kazao da će uskoro saopćiti naciji i dobre vijesti u vezi sa razvojem i proizvodnjom Turkovac vakcine protiv koronavirusa.

“Uz Božiju pomoć ćemo Turkovac vakcinu dati na raspolaganje cijelom svijetu, cijelom čovječanstvu“, poručio je Erdogan.