Erdogan sa šest ministara i 90 poduzetnika u posjeti Hrvatskoj

Erdogan sa šest ministara i 90 poduzetnika u posjeti Hrvatskoj

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović danas će u poslijepodnevnim satima u svom Uredu na Pantovčaku upriličiti svečani doček za predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana.

Erdogan dolazi u Hrvatsku sa šest ministara i 90 poduzetnika, prenijeli su hrvatski mediji.

U poslijepodnevnim satima u utorak u Uredu predsjednice Republike Hrvatske na Pantovčaku bit će upriličen susret Erdogana i Grabar-Kitarović nakon čega će uslijediti bilateralni razgovori službenih izaslanstava Hrvatske i Turske.

Kako se očekuje, predsjednici će razgovarati o bilateralnim političkim i privrednim odnosima. Nezaobilazne teme će biti turski pregovori za članstvo u Evropskoj uniji, koje Hrvatska snažno podržava, zatim stanje u jugoistočnoj Evropi te predstojeći samit NATO-a u Varšavi.

Nakon susreta planirane su izjave za medije predsjednice Hrvatske i predsjednika Turske.

Stogodišnjica islama u Hrvatskoj

Planirano je da turski predsjednik, u srijedu, 27. aprila prisustvuje održavanju i svečane sjednice Hrvatskog sabora na kojoj će se prisjetiti sjednice Sabora održane prije sto godina na kojoj je islam priznat i izjednačen sa svim drugim religijskim zajednicama u Hrvatskoj.

Tom prilikom će predstavnici Islamske zajednice uručiti priznanja Saboru, Vladi i predsjednici Hrvatske, zaslužnim gradonačelnicima i drugima. Istog dana u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) će se održati svečanost na kojoj će sudjelovati 700 zvanica.

Erdogana očekuju i sastanci s predsjednikom Sabora Željkom Reinerom i premijerom Tihomirom Oreškovićem.

Uoči dolaska turskog predsjednik u Zagreb od ponedjeljka navečer do srijede navečer vrijedit će posebne mjere prometovanja na određenim trasama.

Ograničenja kretanja i parkiranja vrijedit će posebno na rutama kretanja turskog predsjednika Erdogana. Posebno će biti nadzirana ruta od aerodroma dr. Franjo Tuđman do Gornjega grada, odnosno Sabora i Vlade, zatim do Ureda predsjednice na Pantovčaku te do groblja Mirogoj.

Izvor: Agencije