Europski parlament upozorava Izrael zbog pritiska na nevladine organizacije

Europski parlament upozorava Izrael zbog pritiska na nevladine organizacije

Uoči predstojeće posjete izraelskog predsjednika Reuven Rivlin institucijama Evropske unije u Briselu, predstavnici četiri bloka Evropskog parlamenta su mu uputili pismo u kojem su izrazili svoju veliku zabrinutost usljed obilježavanja društava koja primaju inozemna sredstv, a koja su namjenjena lijevo orijentisanim udruženjima. U tom pismu su čelnici Evropskog parlamenta naglasili da takav zakon podstiče napade na aktiviste za ljuska prava i da bi to moglo utjecati na saradnju između Izraela i Evropskog parlamenta.

Rivlin će sutra otputovati u Evropski parlament, a već dan poslije će održati govor na hebrejskom jeziku pred Evropskim parlamentom i susresti se sa predsjedavajućim Martinom Schulzom. Prema podacima iz ureda izraelskog predsjednika, Rivlin će se sastati sa belgijskim kraljem Filipom i šefom begijske vlade Charlesom Michelom. Također, satat će se sa predsjedavajućim Evropskog vijeća Donaldom Tuskom, te sa predsjedavajućim Evropske komisije  Jean-Claude Junckerom, ministricom vanjskih poslova Evropske unije Federikom Mogherini i glavnim povjerenikom NATO-a Jens Stoltenbergom.

Pismo koje je stiglo Rivlinu  osmog juna, potpisano je od strane predstavnika  4 politička bloka, što predstavlja polovinu Evropskog paramenta, a to su: Gianni Vitale, predsjedavajući bloka socijal-demokratske stranke, sa 190 zastupnka, potom  Guy Verhofstadt, bivši predsjedavajući belgijske vlade koji trenutno predsjedava blokom Liberalno demokratske stranke, sa 70 članova, te Filip Lambert i Rabeca Hermes, predsjedavajući bloka Zelene stranke, Evropski slobodni savez, sa 52 zastupnika. U pismu je istaknuto da se gaje prijateljski odnosi sa izraelskim Knessetom na temelju zajedničkih vrijednosti. Prema njihovim riječima, oni surađuju sa velikim brojem nevladinih organizacija, koje su dio civilnog društva u Izraelu, i stoga „izražavaju svoju zabrinutost zbog povećanog pritiska i napada na civilna udruženja u Izraelu.“

Predstavnici nevladinih organizacija u Izraelu su nedavno izjavili da su okolnosti u kojima rade do sada nezapamćene, usljed dovođenja u pitanje njihovog legitimnog djelovanja, direktnih i indirektnih pritisaka, pa čak i fizičih prijetnji.

 

cbbs.ba/ europalforum.org.uk