Gideon Levy: Izrael je država zla

Gideon Levy: Izrael je država zla

Nakon što smo naveli nacionalizam i rasizam, mržnju i prezir prema arapskom životu, sigurnosni kult i otpor okupaciji, stradanje i mesijanizam, još jedan element se može dodati bez kojeg ne može biti objašnjeno ponašanje izraelskog okupacionog režima- Zlo. Čisto zlo. Sadističko zlo. Zlo za vlastitu korist. Ponekad, to je jedino objašnjenje.

Eva Illouz je opisala njegove znake. Njen esej, koji izaziva ideju o banalnosti zla, smatra nacionalnu grupu izvorom zla. Koristeći koncept filozofa Ludwiga Wittgensteina, ona pronalazi ‘veliku sličnost’ između izraelske okupacije i zlih režima u historiji. Ova sličnost ne znači da je Izrael nacistički, pa čak ni fašistički. Pa ipak je i dalje član iste strašne porodice, porodice zlih država. Depresivna i sjajna analiza.

Zlo koje Ilouz pripisuje Izraelu nije banalno, ono se ne može dogoditi bilo gdje, i ima političke i društvene korijene koji su duboko ugrađeni u izraelsko društvo. Dakle, Illouz se pridružuje Zeev Sternhell, koji upozorava u svom impresivnom i sjajnom eseju o kulturnom tlu iz kojeg sada fašizam raste u Izraelu.

Ali pored ovih analiza, moramo također predstaviti kratku historiju zla. Moramo iznijeti slučajeve koji predstavljaju veliku i zastrašujuću sliku, sliku izraelskog zla na teritorijima (op. okupiranim teritorijima), i stali uz one koji negiraju zlo. Ne radi se o pojedinačnim slučajevima, naprimjer, naredniku Elor Azaria se sudi za smrt mirnog palestinskog napadača u Hebronu, već je to ponašanje establišmenta i okupacionog režima koje dokazuje zlo. Illouz, Sternhell i drugi su dali uvid u sporne analize o njegovom korijenu, ali bez obzira šta su, više se ne može negirati.

Jedan slučaj je poput hiljade svjedoka- slučaj Bilala Kajeda. Mladića koji je odslužio zatvorsku kaznu od 14, 5 godina, cijelu kaznu, bez ijednog dopusta, bez toga da mu je dozvoljeno da kaže telefonom posljednje zbogom ocu na samrti; jasan znak zla.
Prije šest sedmica Kajed se spremao za izlazak iz zatvora. Predstavnik sigurnosne službe Shin Bet, jedne od najvećih agencija zla u Izraelu, čak mu je pokazao fotografiju kuće koju je njegova porodica izgradila za njega kako bi ga još više uznemirio prije izlaska. A onda, dok ga je njegova porodica nestrpljivo očekivala na kontrolnom prijelazu i Kajedovo uzbuđenje još više raslo u ćeliji, on je obaviješten da je će ostati u administrativnom pritvoru još najmanje šest mjeseci, bez suđenja i bez objašnjenja.

Od tada, on štrajkuje glađu. Vezan je lisicama za krevet. Njegovoj porodici nije dozvoljeno da ga posjeti. Zatvorski čuvari nikada ne napuštaju njegovu sobu i svijetlo se ne gasi ni na trenutak. Zlo.
Jedino zlo može objasniti ponašanje države prema Kajedu, jedino zla država djeluje na ovaj način. Arbitarna najava, u posljednjem trenutku, besmislenog pritvora je zlostavljanje i način na koji se prema njemu ponaša od tada je također zlostavljanje.
Jedino zlo može objasniti prošlosedmično pritvaranje još jednog mladića, Hiran Džadarata, čiji brat Arif (koji je imao Down sindrom) je ubijen u junu i čiji otac je umro prije dva dana. On se nalazi u pritvoru zbog ‘poticanja na Facebooku’ i nije pušten da prisustvuje očevom pogrebu. Zlo.

Nastavak pritvora za pjesnika Darina Tatura- zlo. Uništavanje malih bazena za plivanje koje su stanovnici Hirbet Tana na sjevernu Zapadne obale izgradili za sebe- zlo. Oduzimanje spremnika za vodu tokom julske žege pastirima u Jordanskoj dolini- zlo.

Veliki broj odluka okupacionog režima koje odlučuju o sudbinama pojedinaca, porodica, zajednica, sela i gradova ne može se objasniti bez zla. Spisak je dug koliko i okupacija. Ucjenjivanje bolesnika iz Gazze da postanu kolaboracionisti, blokiranje gradova i sela sedmicama, blokada Gazze, uništavanje kuća- sve je zlo.
Banalno ili ne, njegovo postojanje se mora priznati i mora prepoznati kao jedno od najutjecajnijih vrijednosti u Izraelu. Da, u Izraelu djeluje zli režim pa je stoga to i zla država.

 

Napisao: Gideon Levy, dopisnik izraelskih novina Haaretz

Izvor: islambosna.ba