Hrvatska dostavila Srbiji saglasnost za poglavlje 23

Hrvatska dostavila Srbiji saglasnost za poglavlje 23

Diplomatski izvori potvrdili su agenciji Tanjug da je Hrvatska pismenim putem dostavila saglasnost za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima Srbije o priključenju Evropskoj uniji.

Poglavlje 23 odnosi se na pravosuđe i temeljna prava i jedno je od dva poglavlja zbog kojih je Hrvatska imala specijalne zahtjeve.

Drugo je poglavlje 24, koje se odnosi na pravdu, slobodu i sigurnost.

Hrvatska traži da se kao mjerilo za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima sa Srbijom zatraži puna saradnja s Haškim tribunalom, ukidanje zakona o nadležnosti Srbije za procesuiranje ratnih zločina na prostoru cijele bivše Jugoslavije te osiguravanje prava hrvatskoj manjini.

Ranije ove sedmice, beogradski mediji su objavili da je Hrvatska dala pismenu saglasnost Srbiji za otvaranje poglavlja 23.

Kovač: Uvažiti hrvatske zahtjeve

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova te je informacije ubrzo dematovalo, saopštivši da je riječ o propagandi u svrhu dezinformisanja javnosti.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Miro Kovač je izjavio da je razgovarao s komesarom za proširenje Johannesom Hahnom o tome, no da dogovor još nije postignut.

Kazao je da hrvatski zahtjevi moraju biti uvaženi.

“Hrvatska zaista smije biti zadovoljna svojim postignućima. Uspjelo nam je osigurati da u pregovarački proces Srbije budu ugrađeni naši legitimni zahtjevi koji su hrvatskoj javnosti poznati: puna suradnja Srbije s Haškim sudom, puna primjena domaćih i međunarodnih obveza Srbije u zaštiti manjinskih prava, znači i prava hrvatske manjine u Srbiji, i isto tako cilj izbjegavanja konflikata pravosuđa u procesuiranju ratnih zločina”, rekao je Kovač u izjavi za hrvatske novinare na margini sastanka ministara vanjskih poslova Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP).

“To smo uspjeli osigurati da bude ugrađeno u pregovarački proces Srbije. Bez tih spomenutih definiranih kriterija nema napretka na tom planu. Zato će Hrvatska dozvoliti da se sada i pristupi definiranju mjerila, prijelaznih mjerila za poglavlja 23 i 24” u pregovorima sa Srbijom, kazao je Kovač.

Ministar vanjskih poslova u tehničkoj Vladi Srbije  Ivica Dačić  u utorak je izjavio  da Hrvatska godinama koči razgovore o otvorenim bilateralnim pitanjima te da Zagreb traži da se ti razgovori podignu na politički nivo.

Dačić je kazao za beogradski Danas da su komisije koje su trebale da razgovaraju o problemima u odnosu dvije zemlje formirane prije nekoliko godina, ali da ne rade.

Izvor: Agencije