Izetbegović: Dodik je vrlo zabrinut čovjek

Izetbegović: Dodik je vrlo zabrinut čovjek

Predsjednik stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović rekao je da “onaj ko udari na državu, dobit će od države odgovor” te dodao kako misli da je “Milorad Dodik danas jedan vrlo zabrinut čovjek”.

Izetbegović je govorio o pozivu na saslušanje upućenom iz Tužilaštva BiH predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, nakon održanog referenduma o Danu RS-a.

Ustavni sud BiH ranije je proglasio referendum neustavnim.

“Nije se igrati sa institucijama države i mislim da nakon ovoga nikome neće pasti na pamet da pravi onaj teški referendum kojim su se dičili. Ne možete rušiti mirovni sporazum, a da ne srušite mir u ovoj zemlji, kazao je Izetbegović na predizbornom skupu u Novom Travniku.

Izetbegović je istakao da neće biti povratka u devedesete godine prošlog stoljeća i konflikte, te da BiH više nije zemlja slučaj, koja je u zastoju i izaziva zabrinutost.

Dodik dobio poziv Tužilaštva

Dodik je ranije potvrdio da je dobio poziv Tužilaštva Bosne i Hercegovine za saslušanje zbog održavanja referenduma o Danu RS-a.

Dodao je kako ostaje pri stavu da će se odazvati ovom pozivu u bilo kojoj pravosudnoj instituciji u RS-u, ali ne i u Sarajevu.

On je na Palama kazao kako odluka o privremenoj suspenziji glavnog tužioca Bosne i Hercegovine Gorana Salihovića govori o tome koliko su pravosuđe i tužilaštvo podložni raznim političkim utjecajima, prije svih Stranke demokratske akcije.

On je komentirao odluku Prvostepene disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine da se Salihović od četvrtka privremeno suspendira sa dužnosti glavnog tužioca do okončanja disciplinskog postupka, zbog pritužbi o povredi njegovih dužnosti.

Dodik je naglasio kako je formalno već pripremljena apelacija Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine u vezi s ocjenom ustavnosti svih zakona i općih pravnih akata koji su usvojeni u Parlamentu entiteta, Federacija Bosne i Hercegovine, jer Klub Srba u Domu naroda ove institucije nije konstituiran u skladu s Ustavom poslije izbora 2014. godine.

Kada je riječ o drugoj apelaciji Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, koja se odnosi na 1. mart i Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, Dodik je objasnio kako je potrebno da se ispune tehnički uvjeti, odnosno da se prikupe potpisi članova Kluba poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata u Narodnoj skupštini RS-a.

Izvor: Agencije