Izrael na Golanu koristi urušavanje Sirije

Izrael na Golanu koristi urušavanje Sirije

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu prvi put je organizirao sastanak ministara na Golanu nakon što je Izrael tu oblast okupirao 1967. godine.

Te izjave stižu u vrijeme kada Sirija obilježava 70. godišnjicu nezavisnosti i povlačenje francuskih kolonijalnih snaga 1946. godine.

Mais Ibrahim, sirijski aktivista za ljudska prava, kritizirao je odluku da se sastanak održi na Golanu, ali je dodao da to nije iznenađenje.

“Naprotiv, bio bih više iznenađen da Netanyahu nije spomenuo Golan na dan sirijski Dan nezavisnosti”, kazao je on za Al Jazeeru.

“Mi smo Sirijci. Odgajani smo i odrasli smo kao Sirijci. Uvijek ćemo ostati [Sirijci] bez obzira šta Izrael kaže i ko vlada našom zemljom… bez obzira da li će rat trajati još 100 godina ili ćemo se sutra osloboditi”, istakao je Ibrahim.

Nepriznata aneksija

Izjave izraelskom premijera stižu dok se u Ženevi vode pregovori o budućnosti Sirije.

U srijedu su u Ženevi nastavljeni mirovni pregovori o Siriji pod okriljem Ujedinjenih naroda kako bi se okončao sukob u kojem je već poginulo više od 270.000 ljudi, a više miliona Sirijaca otjerano je u izbjeglištvo.

Mediji navode da Netanyahu strahuje da bi Izrael bio izložen pritisku na eventualno povlačenje s Golana u slučaju postizanja dogovora o budućnosti Sirije, a međunarodna zajednica nije nikada priznala izraelsko pripojenje 1981. jednog dijela te sirijske regije.

Izrael je pripojio dio visoravni Golan 1981. nakon što ga je zauzeo tokom rata u junu 1967. Izrael i Sirija su i dalje službeno u ratu.

Istjerivanje Sirijaca

Više od 131.000 Sirijaca – kršćana, muslimana i Druza, istjerani su kada je Izrael okupirao tu oblast prije 49 godina, navodi arapski Al-Marsad centar sa sjedištem na Golanu.

Linija prekida vatre na Golanu se smatra relativno mirnom, ali stanje se pogoršalo početkom rata u Siriji 2011.

Od tada projektili redovno padaju na izraelski dio Golana gdje živi više od 20.000 izraelskih doseljenika, uz 20.000 Druza.

Sirijski ekspert Salman Fakheraldeen optužio je Izrael da koristi činjenicu da je Sirija “država koja se urušava”, ukazujući na građanski rat koji traje.

“Ipak, to neće izbrisati ili ukinuti pravo Sirijaca na Golan”, kazao je on za Al Jazeeru.

 

Izvor: Al Jazeera i agencije