Izrael planira izgradnju zida kako bi zaustavio kopanje tunela

Izrael planira izgradnju zida kako bi zaustavio kopanje tunela

Izraelski list Yediot Ahronot objavio je u današnjem broju da su izraelske vlasti donijele odluku o izgradnju nove „linije odbrane“ duž granice sa Pojasom Gaze, koja bi konačno riješila problem tunela. Ova odluka je donešena na prijedlog predstavnika sigurnosnog aparata. Radi se o izgrdanji zida koji bi u potpunosti spriječio kopanje tunela iz Gaze prema izraelskoj teritoriji.

Izgradnja linije uključuje stvaranje zida dubine deset metara, a koji će se izdizati i nekoliko metara iznad tla.

Predviđano je da će troškovi za izgradnju zida iznositi desetine milijardi izraelskih šekela, ali po novom planu, trošak ne bi trebao biti veći od 2.2 milijarde šekela (oko pola milijarde eura). List navodi da se radi o složenom projektu, obzirom da Izrael do sada nije gradio ovakvu vrstu zaštitne linije.

Dužna zida je 60 km i obuhvatat će Pojas Gaze. Ovaj zid će predstavljati treći odbrambeni pojas na pograničnim teritorijama, obzirom da je prvi pojas postavljen nakon sporazuma u Oslu, a drugi nakon odluke o povlačenju izraelskih snaga iz Gaze. Međutim ova dva pojasa nisu odgovorila na prijetnje u obliku prokopavanja tunela od strane boraca Hamasa, navodi se u listu.

Jučer su prestavnici sigurnosnih službu kazali da će slijedeći sukob sa Hamasom ujedno biti i posljednji i da će ovaj pokret otpora biti potpuno eliminisan.

 

cbbs.ba/palinfo.com