Izrael planira priključiti 60% Zapadne obale

Izrael planira priključiti 60% Zapadne obale

Državni zavod za odbranu zemlje i borbu protiv izgradnje naselja, pri „Palestinskoj oslobodilačkoj organizaciji“ (PLO), upozorio je na novi val izgradnje izraelskih naselja na Zapadnoj obali. Radi se o područjima pod oznakom „C“, a ima se za cilj pripajanje dijela Kudsa i drugih područja palestinske teritorije u izraelski teritorij.

Prema sedmičnom izvještaju palestinskog ureda Zavoda, zona „C“ pokriva oko 60% cjelokupne teritorije Zapadne obale. Ova zona je pod kontrolom sigurnosnih i vojnih snaga, te pod upravom šefa izraelske civilne uprave, a ona se, prema izvještaju, priprema za konačno oduzimanje i potpuno pripajanje izraelskoj državi.

U izvještaju dalje stoji: „Javni istupi članova vladajuće radikalno desničarske partije „Jevrejski dom“ jasno ukazuju na njihove namjere potpunog pripajanja ovih teritorija. Naftali Bennett, član partije i trenutni ministar obrazovanja Izraela, izjavio je prije nekoliko dana da odbija odstupiti sa jednog jedinog pedlja palestinske zemlje, kazavši „Tu zemlju ćemo u potpunosti zadržati!“

„Ovi istupi dolaze u isto vrijeme kada se u Knessetu čuju pozivi vladajuće koalicije, za sprovođenje popisa palestinskog stanovništva u područjima zone „C“, što je samo uvod za potpuno „izraelizaciju“ Zapadne obale.“- kaže se u izvještaju.

Nedavno je Uri Ariel, izraelski ministar poljoprivrede, također član stranke „Izraelski dom“, kazao da Palestince treba izbaciti iz „C“ zone, te je pripojiti Izraelu, opisujući brojčano stanje palestinaca koji tamo žive sa „nekoliko hiljada“.

Koliko su ove prijetnje ozbiljne, najbolje pokazuje podatak da je na posljednjoj sjednici Knesseta, održanoj u utorak, formirana Potkomisija za civilne i sigurnosne poslove u Judeji i Samiriji, pri Komisiji za vanjsku sigurnost. Na sjednici je raspravljano o demografskim podacima u zoni „C“, a član „Izraelskog doma“, Moti Aogav, presjedava Potkomisijom. Inače Aogav već odavno zagovara priključenje zone „C“ izraelskom teritoriju.

Na osnovu ovoga Državni zavod smatra da radikalne političke struje, među kojima je svakako „Izraelski dom“, pokušavaju ponovo oživjeti zakon „uređenja“, koji predviđa izgradnju naselja na prethodno oduzetoj privatnoj zemlji. Očekuje se da će se ovaj zakon ponovo naći na dnevnom redu Knesseta, nakon što na ranijim sjednicama nije usvojen.

Već duže vrijeme djeluje grupa građana, pod imenom „Zemlja Izraela“ koja pravi kampanje koje govore o ovom pitanju, odnosno o nužnosti pripajanja Zapadne obale suverenom Izraelu. Njihova kampanja je imala veliki odjek, a u okviru nje je ogranizvano mnoštvo rasprava, okruglih stolova, konferencija, festivala itd.

Organizacija „Zemlja Izraela“, čije članstvo uključuje mnoge javne ličnosti, među kojima su i mnogi ministri i parlamentarci, ogranizovala je prije mjesec dana sastanak u izraelskom parlamentu. Na ovom sasatanku su učestvovali između ostalih i članovi Knesseta: Yair Lapid,Ofer Šele, Yoel Hasson, Avigdor Lieberman i Nik Berkat, te načelnici brojnih općina. Na sastanku je jasno predstavljena ideja o uključenju „C“ zone u teritoriju Izraela.

Izvor: alaraby.co.uk

Prijevod i obrada: cbbs.ba