Izrael usvojio zakon o zatvaranju djece

Izrael usvojio zakon o zatvaranju djece

Izrealski Knesset usvojio je odluku koja dozvoljava zatvaranje djece mlađe od 14 godina, pod optužbom da su „teroristi“. Ovu vijest je danas (srijeda, 3. avgust 2016.) prenio, izraelski 7. kanal, pod naslovom „Mali teroristi će biti zatvarani“, a vijest su, sa vidljivom radošću, prenijeli i drugi izraelski mediji.

Berko_Anat
Anat Berko, zastupnica Likuda u izraelskom Knessetu

U tekstu se kaže: „Napokon, nakon drugog i trećeg čitanja, Knesset je usvojio izmjenjeni prijedlog zakona o zatvaranju „terorista“ mlađih od 14 godina. Zakon ne predviđa izricanje zatvorske kazne za osobe mlađe od 14 godina, ali omogućava privremeni trogodišnji pritvor za maloljetnike koji su optuženi ukoliko se ustanovi da su kriva za “nacionalistički motivirane” nasilne prekršaje, uključujući ubistva, pokušaje ubistva i ubistva iz nehata. Nakon što osoba napuni 14 godina, sud će sagledati slučaj, uzeti u obzir vrijeme provedeno u pritvoru te na osnovu toga donijeti konačnu odluku. Sud u tom slučaju može ukinuti pritvor, ili ga produžiti ili ga preinačiti u doživotnu kaznu zatvora.“

„Odmah nakon donošenja novog zakona, obratila se gospođa Anat Berko, predlagač zakona (izraelska političarka iz tvrdolinijaške desničarske stranke Likud- op.a.), kazavši kako je donošenje ovog zakona bila obaveza, te kako je Izrael na ovaj način pospješio borbu protiv „terorizma“ sa kojim se suočava već duže vrijeme. Ona je kazala da Izrael samo želi da se zaštiti i da je ne interesuje da li ta djeca imaju 12 ili 14 godina, obzirom da su bilježeni slučajevi „terorističkih aktivnosti“ i od strane osoba od 11 godina starosti. Zakon će, uostalom, zaštiti i tu djecu koja su iskorištena za ubijanje nedužnih ljudi“- stoji u tekstu.

Zakon je donesen nakon trećeg čitanja a podražala su ga 32 zastupnika, nasuprot 16 onih koji su bili protiv te jednim suzdržanim glasom.

cbbs.ba/palinfo.com