Izraelski Knesset pred donošenjem zakona o kažnjavanju društvenih mreža

Izraelski Knesset pred donošenjem zakona o kažnjavanju društvenih mreža

Izraelski Knesset podržao je jučer (srijeda) u prvom čitanju, zakon o kažnjavanju društvih mreža koji ne uklanjaju postove, koji bi mogli potaći izvršenje napada na prostoru izraelske države.

Izraelski list „Yisrael Hume“ u svom današnjem izdanju (četvrtak) objavio je da novi zakon predviđa novčane kazne i do 78 000 američkih dolara za sve problematične postove na društvenim mrežama (Facebook, Twitter, YouTube…). Pod preblematičnim postovima se smatraju objave koje bi mogle potaknuti na bilo kakve napade i remećenje javnog reda i mira, a objavljeni su najviše 48 sati prije izvršenja eventualnog napada.

Zakon je predložen od poslanika Revital Svida, zastupnika opozicionog bloka, a potrebno je da prođe još jednu komisiju, nakon čega bi išao na ponovno glasanje.

List navodi da bi zakon mogao imati široku podršku, obzirom da ga je potpisao 21 član Knesseta, a očekuje se da će biti podržan od svih stranaka, kako od vladajućih tako i od opozicionih.

Zakon je na prvom čitanju podržalo 50 zastupnika, nasuprot 4 protiv, dok je jedan zastupnik bio suzdržan. Kao obrazloženje za predlaganje zakona se navodi novi val „terorizma“ kojem je Izrael izložena i njegovo podsticanje putem korisničkih profila na društvenim mrežama.

U nacrtu zakona se navodi da Facebook u biti nije odgovoran za situaciju, ali da ima mogućnosti da prepozna problematične materijale i da ih ukloni za kratko vrijeme.

Ministar unutrašnje sigurnosti, Gilad Erdan, izjavio je da je zakon ispravan i potreban, pa čak i obavezan, dodavši: „Stvar moramo posmatrati na slijedeći način. Facebook godišnje zarađuje na milione dolara na našim građanima i to je uredu, ali također, treba da ponese odgovornost ukoliko ljudi njime podignu ustanak“, kazao je on, misleći na trenutni ustanak palestinskog naroda (Intifada Quds- kako je neki nazivaju).

Abdul Hakim Yahja, predstavnik arapskih zastupnika u Knessetu, kazao je da je zakon loš i da je usmjeren prema arapskim korisnicima društvenih mreža, kvalifikujući ovaj prijedlog kao diskriminirajući.

Prijedlog ovog zakona predstavlja teškoću za vlasnike društvenih mreža jer ih obavezuje da prate i brišu objave koji mogu predstavljati podsticaj za izvršenje napada, za razliku od sadašnjeg načina uklanjanja statusa, gdje je potrebno da se korisnici žale na sadržaj koji određeni post sadrži.

Facebook je u martu 2016. godine objavio podatak da se u prosjeku, u svakoj minuti objavi preko 269000 postova, te 136000 fotografija od strane korisnika, što upućuje da je dnevno aktivno oko 1,09 milijardi korisnika ove popularne društvene mreže.

 

cbbs.ba/palinfo.com

 

 

.