Izraelski mediji: Hamas sprema čečenski način borbe protiv Izrela

Izraelski mediji: Hamas sprema čečenski način borbe protiv Izrela

 

U izrelskim medijima pojavila se informacija da bi sljedeći vojni sukob između izraelske vojske i pripadnika Hamasa u Gazi, mogao biti itekako krvav, te da će Palestinci u njemu sprovesti način ratovanja kojeg su koristili Čečeni u Groznom 1994. godine, u sukobu sa ruskom armijom.

Jacob David Fisher, novinar izrelskog „Kanala 7“, napisao je da će vrlo mogući sukob sa Hamasom biti krvav i da će biti nalik na rat kojeg je Izrael vodio u oktobru 1973. godine.

„Hamas će dati sve od sebe da porazi izraelsku vojsku, a predviđanja su da bi ovaj sukob ostavio velike regionalne, pa i međunarodne posljedice, što tjera izraelsku vladu da po svaku cijenu izbjegne taj sukob.“- kazao je on.

Po njemu, Hamas je spreman da u ovom sukobu pribjegne novoj taktici ratovanja, nalik onoj koju su koristili čečenski borci 1994. godine u borbama protiv ruske armije. Tada su čečenski ratnici uspjeli da prekinu komunikaciju između ruskih snaga u Groznom, te da odvoje jedan dio jedinica i da ih stave pod polukontrolu.

Također, Fisher navodi da Hamas iz svakog sukoba izvlači određene pouke i poruke, te da njihova ratna filozofija postaje sve uspješnija, što dovodi do toga da imaju sve manji broj vojnih gubitaka u posljednjim sukobima, za razliku od izraelske vojske, koja iz rata u rat bilježi sve veće gubitke, kako materijalne tako i ljudske.

Na kraju svoga teksta Fisher kaže slijedeće: „posljednji sukobi u Pojasu Gaze primorali su izraelsku vojsku da se okrene defanzivnoj prirodi ratovanja, za razliku od Hamasa koji je prirodu svoga djelovanja prilagodio napadačkom stilu i po meni ovo je naopasnija stvar koja je rezultirala posljednjim sukobima u Gazi“.

 

cbbs.ba/aljazeera.net