Kako su Arapi reagovali na paljenje Mesdžidul Aksa

Kako su Arapi reagovali na paljenje Mesdžidul Aksa

Kao što je poznato 21. augusta 1969. godine zapaljen  je dio Mesdžidul Aksa, za muslimane, svetog hrama. Mesdžid je zapaljen od strane  australskog cioniste Denisa Michaela Rohana. Tadašnje izraelske vlasti su podigli stepen opreznosti na najveći mogući nivo, očekivajući snažan odgovor arapskog svijeta zbog paljenje njihove svetinje. Čak su postojali strahovi od vojne akcije uperene protiv Izraela, a neki od ljevičara su predlagali da se Izrael odrekne istočnog Jerusalema i preda ga Jordanskim vlastima na upravljanje.

Međutim, njihovi strahovi su se pokazali neopravdanim. Nakon isteka 48 sati od paljenja Mesdžida, iz arapskih zemalja su se čule samo osude i ništa više.

Ovaj događaj je bio povod da se u Rabatu u Maroku, sastane određen broj vođa islamskih zemalja, i to je istodobno bio prvi konkretan korak ka organizovanju konferencije islamskih naroda u regionu, na koje je već prije toga pozivao određeni broj arapskih lidera. Ova konferencija je izrodila „Organizaciju islamske konferencije“, koja je tada osudila paljenje Mesdžidul Aksa.

Tadašnji odgovor arapskih vladara je dao vjetar u leđa radikalnim cionističkim grupama na prostoru Kudsa, ali i na ostalim palestinskim teritorijama.

 

cbbs.ba/aljazeera.net