Ljekari iz Halepa Obami: Zaustavite bombe

Ljekari iz Halepa Obami: Zaustavite bombe

Petnaest od preostalih 35 ljekara u istočnom Halepu, dijelu grada koji kontroliraju pobunjenici, poslali su pismo američkom predsjedniku Baracku Obami u kojem ga mole za hitnu intervenciju kako bi se zaustavili zračni udari sirijske avijacije podržane Rusima na opkoljeni grad.

“Ne trebaju nam suze, ni simpatije, niti čak molitve. Očajnički nam treba zona slobodna od bombardiranja u istočnom Halepu kako bi se zaustavili napadi, te međunarodna akcija kako bi se osiguralo da Halep više nikad ne bude opkoljen”, napisali su ljekari.

Potpisnici pisma poručuju da su oni posljednji ljekari koji pružaju pomoć za preostalih 300.000 građana u istočnom Halepu.

“Režimski vojnici su pokušali da okruže i blokiraju cijeli istočni dio grada. Njihovi gubici su doveli do toga je malo hrane prvi put u više sedmica stiglo u istočni Halep. Opsada je podignuta, možda privremeno, ali ne diplomatijom. Hoćemo li živjeti ili umrijeti ovisi o dešavanjima na bojnom polju.”

Ljekari u pismu navode da se pet godina svakodnevno suočavaju sa smrću koja prijeti u zračnim udarima, ali da im sad smrt prijeti na razne načine.

“Već pet godina smo bili svjedoci nasilnih, užasavajućih smrti bezbroj pacijenata, prijatelja i kolega. Pet godina svijet posmatra i ocjenjuje kako je ‘komplicirana’ Sirija, dok čini malo toga da nas zaštiti. Skorašnje ponude režima i Rusije za evakuaciju zvuče kao prozirne prijetnje stanovnicima – bježite sada ili se suočite sa kakvom sudbinom?”

Napadi na bolnice

Ljekari navode da je prošlog mjeseca izvedeno 42 napada na medicinske ustanove u Siriji, od kojih su 15 bolnice u kojim rade upravo medicinski radnici koji traže Obaminu pomoć.

“Svakih 17 sati se izvode napadi na medicinske ustanove. Ovom stopom će naše medicinske usluge u Halepu u potpunosti biti uništene za mjesec dana, što će dovesti do toga da 300.000 ljudi umre.”

Ranije je sirijski ljekar Hamza al-Khatib, koji se svakodnevno bori za živote pacijenata u Halepu pod prijetnjom zračnih udara, poslao pismo njemačkoj kancelarki Angeli Merkel, kako bi zatražio pomoć.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da će danas početi obustava vojnih aktivnosti u Halepu, u trajanju od tri sata dnevno, kako bi se omogućilo da humanitarna pomoć stigne u taj grad.

Koordinator Ujedinjenih naroda za humanitarnu pomoć Steven O’Brien izjavio je da trosatni prekid vatre u Halepu, koji je najavila Rusija u svrhu dostavljana humanitarne pomoći, neće biti dovoljan da bi se dostavilo dovoljno pomoći građanima tog ratom razorenog sirijskog grada.

Izvor: Agencije