Mogherini: Ili povratak pregovorima ili ponovni sukobi između Palestinaca i Izraelaca

Mogherini: Ili povratak pregovorima ili ponovni sukobi između Palestinaca i Izraelaca

Frederica Mogherini, visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost kazala je da odbijanje izrelskih i palestinskih zvaničnika da sjednu za pregovarački sto znači povratak vojnim sukobima.

Ona je u svome obraćanju pred Vijećem sigurnosti kazala da je „teroristička prijetnja na Bliskom istoku razlog više da se ulože dodatni napori za zaustavljanje palestinsko-izraelskog sukoba“. Mogherini je upozorila da je jevrejska politika sistematskog naseljavanja na palestinskoj zemlji neprihvatljiva i da predstavlja zapreku u rješavanju problema „dvije države“, te da je potrebno odgovoriti na pitanje o pravim razlozima izgradnje naselja. Postoji još jedan bitan faktor koji predstavlja smetnju na putu izgradnje trajnog mira, a to je palestinsko nejedinstvo, smatra ona.

Mogherini je kazala da je u pripremi izvještaj međunarodne komisije sastavljene od četiri zemlje članice. „Izvještaj će biti gotov veoma brzo, a u njemu će sasvim eksplicitno biti navedene direktne zapreke koje stoje na putu rješavanja problema, te politike koje prijete trajnom uspostavljanju „dvije države“. Također, izvješaj sadrži i naše preporuke koje će pomoći da se uspostavi povjerenje među dva naroda i da se putem pregovora konačno osigura trajna stabilnost u regionu.“- na kraju je kazala ona.

 

cbbs.ba/europalforum.org.uk