Na Ekonomskom fakultetu danas simpozij „Novi mediji i mladi“

Na Ekonomskom fakultetu danas simpozij „Novi mediji i mladi“

Danas se na Ekonomskom fakultetu održava međunarodni simpozij na temu „Novi mediji i mladi“. Simpozij je u organizaciji Centra za balkanske i bliskoistočne studije  i „TOUQ“ centra iz Saudijke Arabije.

Ceremonija otvaranja je počela u 09:30h, kada se obratio gosp. Adnan Husić- pomoćnik ministra civilnih poslova, gosp. William Lewton, direktor centra „EuroMENA“ iz Londona, te poznati novinar Goran Milić. Oni su u svojim uvodnim govorima pozdravili prisutne, organizatore, te skrenuli pažnju na važnost novih medija, posebno društvenih mreža, na društvo uopće.

Prva sesija je počela u 10:30, a na njoj su govorili prof. dr. Fahira Fejzić Čengić šef Odsjeka za žurnalistiku/komunikologiju na Fakultetu političkih nauka, dr. Abdullkader Alfantookh, šef centra za israživanje „TAUQ“, te dr. Vedran Jakupović, stručnjak za makreting i odnose sa javnošću. Moderator prve sesije je bio gosp. Goran Milić, a govorilo se na temu: „Novi mediji, karakteristike i trendovi“. Prof. dr. Abdulkadir je govorio o novim medijskim fonomenima i njihovim prednostima i nedostatcima. Profesorica Fejzić Čengić pominjala osobine i obrasce novih medija, gdje je na sjajan način uporedila vrijeme kada mediji nisu bili u trendu, sa ovim današnjim kada mediji predstavljaju životni stil. Dr. Vedran Jakupović je pominjao društvene medije i mlade kroz činjenice i odrednice.

Simpozij je nastavljen drugom sesijom, koja je počela u 12:30, a čij je nazivi bio  „Uticaj novih medija na mlade“. Na sesiji su govorili dr. Dželal Ibraković, na temu Socijalizacija mladih ljudi u virtualnom svijetu, Dr. Selvira Draganović je govorila uticaju medija na ponašanje mladih ljudi, na porodicu i društvene aktivnosti. Posljednji govornik na sesiji je bio mr. Ahmed Kulanić na temu „Uticaj novih medija na identitet i vrijednosni sistem mladih“

Treća sesija je završena u 14:00h, nakon čega je upriličen ručak za sve pristutne, nasavak simpozija je je zakazan za 15:00h.

Za one koji nisu mogli prisustvovati ovom događaju, obezbjeđen je livestream na slijedećem linku:
https://www.youtube.com/watch?v=s00pRPNHij0&feature=share&app=desktop