Nakon TK i KS na udaru stranih farmaceutskih lobija

Nakon TK i KS na udaru stranih farmaceutskih lobija

I dok Konkurencijsko vijeće Bosne i Hercegovine donosi Odluku kojom kažnjava Vladu TK zbog zaštite domaće proizvodnje, premijer KS najavljuje hrabru rekonstrukciju esencijalne liste, poručujući da će Vlada tog kantona maksimlano otvoriti prostor domaćim proizođačima.

Kako piše „Dnevni avaz“, premijer Kantona Sarajevo, Elmedin Konaković smatra da i ova kantonlana vlada konstantno prima pisma, kako navodi premijer i određene pritiske od stranih farmaceutskih firmi koje posluju u Sarajevu. Premijer Konaković smatra da je riječ o jakim lobijima svjetske farmaceutske industrije, ali i poručuje da Kanton Sarajevo više neće biti žrtva takvog pritiska. Nadalje, Konaković ističe da je aktuelnoj kantonalnoj Vladi  bitniji pritisak ljudi iz zdravstva, gdje je, citiramo,strašno stanje.

Detaljna analiza

„Oko 80 miliona maraka trošimo na esencijalnu listu, tu su moguće uštede, u našoj domaćoj farmaceutskoj industriji moguća su nova radna mjesta. To je za nas objektivan pritisak, a ovaj drugi je nešto s čime ćemo se lako nositi“, kazao je u izjavi za “Dnevni avaz” sarajevski premijer Elmedin Konaković, upitan prolazi li kroz sličnu situaciju kao njegov tuzlanski kolega Bego Gutić, a zbog nastojanja da na esencijalnim listama lijekova budu više zastupljeniji domaći proizvođači.

„Avaz“ navodi i da se upravo na jučerašnjoj sjednici Vlade Kantona Sarajevo pred ministrima našla informacija o snabdjevenosti ovog kantona lijekovima, a bio je to povod i da se još jednom ukaže na nelogičan omjer zastupljenosti domaćih i stranih proizvođača na esencijalnoj listi.

„Napravili smo detaljnu analizu, i od 79 miliona maraka, na domaće proizvođače potrošeno je oko 17 miliona, ili oko 23 posto. To ukazuje na katastrofalan položaj domaćih proizvođača. Mi ćemo vrlo hrabro ući u rekonstrukciju esencijalne liste, otvorit ćemo maksimalno prostora domaćim proizvođačima“, potcrtao je Konaković u razgovoru za „Dnevni avaz“.

Konkretni koraci

Kazao je da se već poduzimaju konkretni koraci, a na jučerašnjoj sjednici Vlade u okviru zaključka zaduženo je Ministarstvo zdravstva da u okviru svojih zakonskih mogućnosti što bolje pozicionira domaće proizvođače. Konaković ističe da u slučaju esencijalnih lista Vlada Kantona Sarajevo kupuje, da je ona zapravo potrošač.

„Mi smo kupac, ne može nam niko reći šta ćemo kupovati. Ne može nam se urediti da Kanton novcem građana kupuje nešto što mu sugerira neka institucija. Dakle, mi za 80 miliona maraka kupujemo lijekove za građane Sarajeva, njima odgovaramo. Naravno, nećemo to dozvoliti, pred sudovima ćemo braniti taj stav“, zaključuje Konaković.

Kako rade drugi

„U bilo kojoj zemlji regiona, od Makedonije do Slovenije, ne postoji tako loš odnos prema domaćim proizvođačima. Sve su te zemlje pozicionirale svoje domaće proizvođače onako kako normalan svijet funkcionira – na esencijalnim listama dominantno su domaći proizvođači“ objašnjava sarajevski premijer, u razgovoru za „Dnevni avaz“.

Podsjećamo, Tuzlanski kanton prvi je i do sada jedini kanton koji je stao u odlučnu zaštitu domaće proizvodnje u  farmaceutskoj industriji. Iako s jasnom namjerom da se zaštiti domaća proizvodnja kao i da se novac zadrži u Bosni i Herecgovini čime se jača standard cjelokupnog bosanskohercegovačkog društva i čime bi se u našoj zemlji otvarala nova radna mjesta, a pri čemu se ne ugrožavaju niti prava pacijenata ni slobodno tržište, barem kada je riječ o farmaceutskoj industriji, Vlada Tuzlanskog kantona pod pritiskom je Konkurencijskog vijeća BiH.
Odlučujući po prigovoru jednog uvoznika, ovo vijeće je utvrdilo da je narušena tržišna konkurencija i odredilo da kantonalna Vlada mora platiti kaznu u iznosu od 19 hiljada maraka.

Koga štiti i čije interese zastupa Konkurencijsko vijeće?

Odluka Konkurencijskog vijeća direktan je udar na domaće proizvođače lijekova, jer je Vlada Tuzlanskog kantona domaćim lijekovima dala prednost u odnosu na uvozne. Uslijedilo je ovo nakon ogromnih pritisaka stranih farmaceutskih kuća na tržište BiH.

Samo iz Slovenije, Hrvatske i Makedonije godišnje se u BiH uveze lijekova u vrijednosti od 141 milion maraka, dok je zastupljenost naših lijekova u ovim državama skoro pa zanemariva. Uz to, ove zemlje čine sve da spriječe uvoz lijekova iz BiH.

Bosnalijek, primjerice, sedam godina čeka dozvolu za prodaju svog lijeka u Sloveniji, a slovenska Krka istovremeno samo na jednom lijeku za krvni pritisak iz Tuzlanskog kantona iznese milion i 80 hiljada maraka.

Donošenje esencijalne liste, koja je sa šest-sedam miliona maraka podstakla domaće farmaceute, izazvalo je negodovanje uvoznika, a čak su reagirali i ambasadori Slovenije, Hrvatske i Makedonije, o čemu je RTV Slon ranije izvještavao.

Za njih je neprihvatljiv argument BiH da godišnje samo iz Slovenije uvezemo farmaceutskih proizvoda u vrijednosti nevjerovatnih 123 miliona maraka, a izvezemo tek nešto više od pola miliona.

Hoće li država zaštiti kantonalne vlade, ili će Tuzlanski i Sarajevski kantona ostati usamljeni u pokušaju da zaštite domaću proizvodnju i kroz esencijlane liste lijekova, pitanja su na koja odgovori moraju podhitno stići, jer nije baš da si, kao društvo sa skoro polovinom nezaposlenog stanovništva, možemo priuštiti luksuz da godišnje gubimo nevjerovatnih 141 milion maraka samo na lijekovima!
cbbs.ba/Avaz