Navijači Celtica skupljaju novac za kaznu UEFA-e

Navijači Celtica skupljaju novac za kaznu UEFA-e

Navijači škotskog Celtica, koji su poznati po svom političkom angažmanu, zadali su svom klubu glavobolje zbog nove akcije s političkim predznakom.

U prvoj utakmici playoffa za Ligu prvaka protiv izraelske Hapoel Beer Sheve u Glasgowu, navijači su razvili na hiljade palestinskih zastava, kao znak podrške palestinskoj borbi protiv onog što mnogi smatraju ilegalnom izraelskom okupacijom.

UEFA je pokrenula disciplinski postupak zbog prikazivanja „nedozvoljenih poruka“, a pošto su Celticovi navijači recidivisti po pitanju sličnih ispada, kazna neće biti blaga.

Međutim, revoltirani navijači su doskočili i tom problemu. Pokrenuli su veliku akciju na društvenim mrežama pod egidom #matchthefineforpalestine (izjednačimo kaznu zbog Palestine), u kojoj su čvrsto odlučili prikupiti iznos u protuvrijednosti kazne koju klub bude morao platiti zbog palestinskih zastava, i sve donirati dobrotvornoj zakladi Za Palestinu.

Već prvi dan akcije prikupljeno je preko 8 tisuća funti, a navijači na ovo gledaju kao na licemjerje UEFA-e, koja ne vidi problem kada se iskazuje podrška Izraelu – poput Ajaxovih navijača – ali kada se radi o Palestini, to prozovu „ilegalnom akcijom“.

 

Izvor: N1