Novi planovi za potpunu judaizaciju Jerusalema

Novi planovi za potpunu judaizaciju Jerusalema

U potpunoj tajnosti, okupatorska vlast trenutno priprema teren za implementiranje najvećeg ekonomskog projekta na području okupiranog Jeruzalema, koji uključuje osnivanje ogromnih stambeno-poslovnih postrojenja s različitim ciljevima primjene, a koji će okupirati veliki dio grada Jeruzalema.

Grad Jeruzalem, koji posjeduje autentičnu originalnost i historijsku i vjersku tradiciju, trenutno se nalazi pod prijetnjom izraelske nelegalne izgradnje, koja se treba realizirati u narednim godinama, kako bi se privukla pažnja i povlastice kako lokalnih tako i međunarodnih velikih sila.

Velike znamenitosti grada, koje su se uspjele očuvati sve do danas, doživjele su trajno uništenje s ciljem skore izgradnje ogromnih građevina u Jeruzalemu.

Komisija za planiranje i izgradnju pri okupiranoj općinskoj jedinici u Jeruzalemu je izdala odluku kojom dozvoljava izgradnju niza građevina duž naselja „Light Rail Jerusalem“, kojom se daje za pravo izgradnja nebodera čija će visina dostizati do 30 spratova, poput stambenih zgrada, hotela i trgovačkih centara, na bilo kojem oslobođenom prostoru. Takav plan, ne samo da će uništiti gradsko naslijeđe nego će kompletno izmijeniti lice grada.

Načelnik okupirane općinske jedinice u Jeruzalemu, Nir Barkat, i predsjedavajući lokalne istražne komisije Meir Turgeman, su izjavili kako da ovaj projekat utiče na razvoj napredne infrastrukture za razvoj i komunikacije, što će poduprijeti ekonomski prosperitet. Vrlo je vjerovatno da su ovo samo Barkatovi prazni proglasi, s obzirom da se on većinom bavi političkim pitanjima i usto je poznat kao oštar protivnik Komisije za planiranje.

Nasuprot tome, kritičari upozoravaju na veliku opasnost koju sa sobom povlači ova odluka, za koju smatraju da je nastala kao rezultat kombinacije političkih i ekonomskih pritisaka. Oni navode da je sam projekat nestabilan, te da je to velika prijetnja jedinstvenoj staroj jezgri grada, kao i gradu Jeruzalemu kao cjelini.

Palestinci ovaj projekat vide kao upotpunjenje cionističkog plana ka juaizaciji Jeruzalema, protjerivanju njenog stanovništva i narušavanju vjerskog i arapskog identiteta. Oni naglašavaju da je neophodno jedinstvo Arapa i muslimana kako bi se iznjedrila strategija za očuvanje svetog grada i njegove autentične arapske historije.

 

cbbs.ba/alquds-online.com