Palestina će tužiti Veliku Britaniju zbog osnivanja Izraela: „Dali ste nešto što nije vaše, onima kojima to ne pripada“!

Palestina će tužiti Veliku Britaniju zbog osnivanja Izraela: „Dali ste nešto što nije vaše, onima kojima to ne pripada“!

Palestinski ministar spoljnih poslova Rijad al-Malki najavio je da će Palestinska uprava tužiti Veliku Britaniju zbog Deklaracije Balfur iz 1917. i njene podrške obnovi ‘jevrejske domovine u Svetoj zemlji’.

Govoreći u ime palestinskog predsednika Mahmuda Abasa na konferenciji Arapske lige u Nuakšotu, glavnom gradu Mauritanije, Al-Malki je rekao da što se Palestine tiče, deklaracijom koju je objavila britanska imperija 1917. godine „dato je ono što nije bilo njihovo onima kojima ne pripada“, prenijeli su danas izraelski mediji.

Deklaracija Balfur je pismo ministra spoljnih poslova lorda Artura Džejmsa Balfura kojim se proglašava da britanska vlada podržava „formiranje nacionalnog doma jevrejskog naroda u Palestini „.

To je bilo prvo zvanično priznanje velike svjetske sile nastojanjima cionista, rekao je palestinski ministar, a navode izraelski mediji.

Balfour_portrait_and_declaration-300x208
Pismo lorda Balfoura, tadašnjeg biritanskog ministra vanjskih poslova, baronu Rothschildu, vođi cionističkog pokreta.

Malki je najavio da će tužba biti podnijeta međunarodnom sudu, ali nije ulazio u detalje.

Ta vizija buduće države Izrael podstakla je talase jevrejskog useljavanja u Palestinu pod britanskim mandatom.

Izrael je proglasio nezavisnost 1948. godine nakon isteka tog mandata, što je izazvalo rat sa arapskim susjedima.

Palestinski ministar je rekao da je deklaracija na kraju dovela do ‘nakbe’, katastrofe, kako Palestinci zovu stvaranje Izraela jer su stotine hiljada Palestinaca iseljene iz svojih domova ili su iz njih istjerane.

On je zamolio za pomoć učesnica skupa u Mauritaniji da pomognu Palestincima u nastojanjima da podnesu tužbu.

„Povodom dolaska te bolne godišnjice, prolaska oko 100 godina od historijskog masakra naše zemlje i sudbine našeg naroda i nastavka te katastrofe bez rješenja, pozivam generalni sekretarijat Arapske lige da nas podrži u pripremi tužbe protiv britanske vlade za izdavanje deklaracije Balfur“, rekao je palestinski ministar.

cbbs.ba/agencije