Četvrti dan od početka sukoba u Gazi

Četvrti dan od početka sukoba u Gazi

Danas je četvrti  dan od početka eskalacije sukoba između izraelskih vojnih snaga i snaga palestinskog otpora u Gazi. Sukobi se javljanju na graničnim predjelima istočno od Pojasa Gaze i predstavljaju najžešće sukobe još od agresije na Gazu 2014. godine.

U jutrošnjim avionskim napadima, izraelske vazduhoplovne snage su gađale poljuprivredna zemljišta istočno od Khan Younisa na jugu Pojasa. Novinski dopisnici su prenjeli vijest da je pala najmanje jedna raketa, te da nema informacija o žrtvama.

Izralski radio je objavio da su, rano jutros, iz Pojasa Gaze ispaljene tri minobacačke granate na izraelsku teritoriju i da nije bilo povrijeđenih i da je izraelska armija samo uzvratila na vatru.

U sinoćnim sukobima je poginuo jedan Palestinac dok su dva ranjena, kada su izraelske snage grantirale Khan Yunis, a borbeni zrakoplovi su bombardovali područje Rafaha gdje nisu zabilježene žrtve.

Al Qassam brigada je izdala nekoliko saopćenja u kojima upozorava Izrael da će nastaviti sa upadima u njihovu teritoriju ukoliko ne obustave vojne aktivnosti. U isto vrijeme Kairo i Egipat su apelovali na obje strane da prestanu sa vojnim aktivnostima, što nije urodilo plodom.

Hamasovo vojno krilo sinoć kasno je izdalo saopćenje u kojima tvrdi da „cionističke snage neće naći ništa osim jakog otpora“.

Na službenoj stranici Al Qassam brigade objavljeno je da je tunel za kojeg Izrael tvrdi da ga je pronašao u četvrtak „isti onaj tunel kroz kojeg su Al Qassam brigade izvršile upad duboko u izrelsku teritoriju i izvršili vojne aktivnosti 17. 7. 2014. godine, za vrijeme agresije na Gazu.

 

www.palinfo.com