Počeo 13. samit Organizacije islamske saradnje

Počeo 13. samit Organizacije islamske saradnje

U Kongresnom centru u Istanbulu, uz učešće šefova vlada i predsjednika 30 država, u četvrtak je otvoren 13. samit Organizacije islamske saradnje.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan dočekao je u Kongresnom centruu šefove vlada, predsjednike i predstavnike 30 država koji učestvuju na OIC-u, javlja Anadolija.

Erdogan je uoči početka Samita, između ostalih, dočekao predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića, iranskog predsjednika Hassana Rouhanija, katarskog emira Temima bin Hamada al-Thanija, saudijskog kralja Salmana bin Abdulaziza al-Suuda, palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa, predsjednika Kazahstana Nursultana Nazarbajeva i brojne druge učesnike.

Turski predsjednik je sa svakim od lidera kratko razgovarao na platformi sa zastavama zemalja OIC-a.

Nakon pojedinačnih razgovora, uslijedila je zajednička fotografija lidera.

‘Ne čekajmo pomoć drugih’

“Neka ova fotografija bude pokazatelj našeg jedinstva”, rekao je Erdogan nakon snimanja zajedničke fotografije, na šta su ostali lideri odgovorili aplauzom.

Međunarodno udruženje islamskih učenjaka pozvalo je lidere zemalja učesnica Samita OIC-a da u potpunosti realiziraju ideju ovogodišnjeg samita, koja se ogleda u jedinstvu i solidarnosti za mir i pravdu.

“Sami trebamo proizvesti rješenja za terorizam i slične krize u našim zemljama. To trebamo uraditi u okvirima islamskog savezništva, umjesto da čekamo neke druge sile da reagiraju. Zašto uopće mi muslimani čekamo pomoć drugih u rješavanja tih pitanja? Mi to trebamo rješavati sami. Mi trebamo reagirati. Međutim, mi ne reagiramo, ne rješavamo, pa reagiraju drugi. Oni reagiraju za naftu, a ne za naše blagostanje”, rekao je Erdogan

Samit OIC-a, koji će biti održan u četvrtak i petak, osigurava više od 5.000 pripadnika snaga sigurnosti.

Izvor: Agencije