Portugalski parlament usvojio rezoluciju od solidarnosti sa narodom Palestine

Portugalski parlament usvojio rezoluciju od solidarnosti sa narodom Palestine

Portugalski parlament izglasao je većinom glasova rezoluciju o solidarnosti sa narodom Palestine. Rezolucija osuđuje kršenje ljudskih prava, uključujući „pravo na domovinu.

Za rezoluciju je glasala portugalska Socijalistička stranka, Stranka lijevog bloka, Komunistička partija, Stranka zelenih, i Stranka ljudi-okolina-životinje, dok su suzdržane bile Kršćanska stranka i Socijaldemokratska stranka.

Rezolucija je predložena od strane Stranke lijevog bloka, a predstavlja znak solidarnosti portugalskog Zastupničkog doma „sa svim kategorijama palestinskog naroda i osuđivanje kršenja temeljnih ljudskih prava, uključujući pravo na domovinu i osnovna ljudska prava palestinskih muškaraca, žena i djece.“

Rezolucija između ostalog kaže: „Status palestinskih izbjeglica iz 1948. godine, koji je trebao biti privremeni, ostao je nerješen do današnjeg dana. Broj izbjeglica se popeo na 5 miliona i još uvijek raste. Niko od njih se nije vratio u svoje domove unatoč svim rezolucijama Ujedinjenih naroda, počevši od Rezolucije 194, pa nadalje. Palestinska katastrofa nije vezana samo za 1948. godinu, već traje više od pola vijeka. Nakon 68 godina etničkog čišćenja i dalje vidimo kršenja ljudskih prava, kao što je rušenje kuća, izgradnja zida razdvajanja, podizanje prepreka, ponižavanje ljudi itd., uz šutnju međunarodne zajednice koja ostaje gluha na kršenje međunarodnog prava.“

„Dajemo svoju potporu svim nastojanjima za prevadan mir u regiji, čemu je preduslov priznanje Palestine kao ravnopravne države, te u skladu sa pravom palestinskog naroda za samoopredjeljenje  podržavamo izgradnju miroljubljivih odnosa među narodima.“- stoji u rezoluciji.

 

cbbs.ba/europalforum.org.uk