Predsjednik Bugarske: Ne treba nam rat u Crnom moru

Predsjednik Bugarske: Ne treba nam rat u Crnom moru

Bugarski premijer Bojko Borisov izjavio je u četvrtak kako zvanična Sofija ne želi učestvovati u stvaranju zajedničke crnomorske flote u čijem bi sastavu, osim njenih pomorskim snaga, bile uključene mornarice Rumunije, Turske i Ukrajine.

Cilj stvaranja takve flote bio bi neutralizacija ruskih pomorskih snaga na Crnom moru, javjlaju agencije.

“Ne treba nam rat u Crnom moru”, rekao je Borisov na konferenciji za novinare u Sofiji, koju je održao zajedno s bugarskim predsjednikom Rosenom Plevnelijevim.

Samo dan nakon što je zvanična Moskva upozorila NATO da ne gomila snage nadomak njenih granica, Borisov je kazao da ne želi vidjeti fregate koje plove pored turističkih destinacija.

“Uvijek govorim kako želim da Crnim morem plove čamci, jahte, turistički i teretni brodovi, a ne da ta oblast postane arena za vojnu akciju”, rekao je Borisov.

Zajedničke vježbe NATO-a

Predsjednik Plenevlijev je istakao kako je Bugarska “miroljubljiva zemlja i da njena vanjska politika nije usmjerena ni protiv koga”.

Bugarska, koja od svih zemalja nekadašnjeg istočnog lagera ima najbliže odnose s Rusijom, izrazila je spremnost da učestvuje u zajedničkim vojnim vježbama NATO-a.

Prema Konvenciji iz Montrea, zemljama koje ne izlaze na Crno more nije dozvoljeno da u crnomorskom regionu svoje brodove drže duže od 21 dana.

Države koje svojom granicom izlaze na obale Crnog mora su Turska, Bugarska, Rumunija, Ukrajina, Gruzija i Rusija.

Izvor: Agencije