Predsjednik Jevrejske zajednice Crne Gore napustio tribinu nakon pominjanja palestinskih stradanja

Predsjednik Jevrejske zajednice Crne Gore napustio tribinu nakon pominjanja palestinskih stradanja

Predsjednik Jevrejske zajednice Crne Gore Jaša Alfandari demonstrativno je napustio sinoćnju javnu tribinu na temu „Holokaust i sjećanja” nakon što je čelnik Građanske alijanse Boris Raonić, između ostalog, rekao da ono što se sada dešava na teritoriji države Izrael protiv nekih drugih semitskih naroda je neka nova vrsta holokausta, možda i najveća u ovom vijeku.

“Ovo je skandal. Do sada mi se ovo nikada nije desilo. Ovakvo iskustvo nisam imao ni u Njemačkoj, a tamo sam imao posljednji panel”, rekao je Alfandari za Pobjedu nakon incidenta u KIC-u „Budo Tomović“.

Javna tribina je tekla mirno dok Raonić nije uzeo mikrofon da saopšti svoje mišljenje o temi zbog koje su se okupili učesnici diskusije. On je konstatovao da su Jevreji bili najveće žrtve Holokausta i da je tu historija jasna. Potom je, između ostalog, pomenuo da semitski narodi nisu samo Jevreji. Ono što se, kako je rekao, dešava na teritoriji države Izrael protiv nekih drugih semitskih naroda je neka nova vrsta holokausta možda i najveća u ovom vijeku.

“Ono što palestinski narod sada proživljava u državi Izrael je nešto što svakako treba da svi kažemo, svi da pogledamo. Možda to nekom i ne prija”, kazao je on.

Tada ga je Alfandari prekinuo i prokomentarisao da Raonićeva priča nije tema panel diskusije.

“Ovo nije politička tribina. Doviđenja. Sretno”, rekao je on, udaljavajući se sa bine gdje su sjedili učesnici panela. Raonić ga je otpozdravio, ali i napomenuo da o nekim stvarima mora da se priča.

“Tema je Holokaust, a ne Izrael, Palestinci i šta se dešava u Izraelu. I nećemo mijenjati jedno za drugo. Svaka vama čast i organizatoru”, rekao je ljutito Alfandari.

Čelnik Građanske alijanse mu je potom kazao da nije iznenađen ponašanjem.

“Izvinite, gospodine Raoniću, držite se teme i nemojte podmetati kukavičje jaje. Veze nema Holokaust sa Izraelom. Veze nemaju Jevreji sa Izraelom. Naučite prvo dobro temu i nemojte površno da govorite. Nemojte mene okarakterisati da je to tipično (ponašanje). Vi ne znate šta sam ja i kakav sam. Ako ništa drugo, da se izvinite što sam Vas možda pogrešno razumio, ali nisam. Ovo je bio vaš cilj, da dođete i o tome da pričate”, rekao je Alfandari i napuštio je salu.

Raonić je nastavio izlaganje i u kontekstu priče o stanju na Bliskom istoku prikazao je nekoliko fotografija, pojašnjavajući da se na jednoj vidi kako djecu u Izraelu još u vrtiću uče da pucaju.

“Nisam shvatio da ste imali namjeru da negirate Holokaust ili bilo kakve posljedice, već da pokažete kakvi sve vidovi sjećanja danas postoje. I žao mi je što je Jaša napustio skup i time umanjio kasniji kvalitet diskusije”, rekao je moderator panel diskusije Milan Radović, takođe iz Građanske alijanse.

Alfandari je kasnije za Pobjedu kazao da je Radović trebalo da prekine izlaganje Raonića kada je počeo da govori o Izraelu i Palestini. Istakao je da bi na tribinu došao, kako je rekao, trčeći, i da je tema bila Bliski istok, ali je ne bi miješao sa Holokaustom.

“Raonić je tražio da bude posljednji govornik i pretpostavio sam da mora neki skandal da bude. To su trikovi panel diskusije. Kad ti završiš, ovaj ne može da replicira, „prošao je voz“, a narod uvijek zadnje pamti”, kazao je Alfandari.

On zbog incidenta u KIC-u očekuje izvinjenje organizatora koji ga je, kako tvrdi, pozvao na panel da ga vrijeđaju.

Ovo je klopka”, uvjeren je Alfandari.

Predsjednik Jevrejske zajednice najavio je da će se, povodom skandala u KIC-u, danas javnosti obratiti otvorenim pismom.

Javna tribina održana je u okviru Festivala tolerancije, koji je organizovala Nevladina organizacija „35 mm“, članica Građanske alijanse, a u saradnji sa organizatorima Festivala suvremenog židovskog filma Zagreb.

Raonić ne razumije

Boris Raonić za Pobjedu je nakon incidenta kazao da ne zna čime je bila izazvana reakcija Alfandarija koji je napustio javnu tribinu. On kaže da se o svakoj temi može pričati.

“U tome što sam rekao nema ništa uvredljivo ni prema Jevrejima, ni prema bilo kom drugom. Samo sam htio da kažem da postoje brojni drugi zločini o kojima se ne priča. Skrenuo sam, između ostalog, pažnju na ovo što se dešava palestinskom narodu”, pojasnio je Raonić.

On navodi da su se učesnici diskusije saglasili o samoj suštini Holokausta i da tu ništa nije sporno.

“Iznenađujuće je da gospodin nije htio da sasluša i druge priče”, rekao je on. Komentarišući ocjenu Alfandarija da je ovo sve klopka i namještaljka, Raonić kaže da mu nije jasno o čemu on govori.

Izvor: CDM.me