Pregovori svjetskih sila o Izraelcima i Palestincima

Pregovori svjetskih sila o Izraelcima i Palestincima

Francuska je domaćin sastanka ministara vanjskih poslova velikih sila, koji pokušavaju vratiti mirovne pregovore o izraelsko-palestinskim pitanjima na međunarodnu agendu te naći zajednički jezik kako bi se dvije strane vratile za pregovarački sto do kraja godine.

Kako su američki planovi da se postigne sporazum o palestinskoj državi na teritoriji koju je Izrael okupirao zamrznuti dvije godine, a administracija je pažnju usmjerila na novembarske predsjedničke izbore, Francuska je lobirala među ključnim zemaljama da se danas održi konferencija čiji je cilj pokretanje novog diplomatskog zamaha.

Francuska je frustrirana nedostatkom napretka ka “rješenju o dvije države” od kolapsa posljednje runde pregovora u aprilu 2014, ustvrdivši da je dopuštanje da status quo prevlada jednako “čekanju da eksplodira bure baruta”.

Među ministrima okupljenim u Parizu su članovu Kvarteta za Bliski istok – koji sačinjavaju predstavnici Sjedinjenih Američkih Država, Rusije, Evropske unije i Ujedinjenih naroda – kao i Arapske lige, Vijeća sigurnosti UN-a te gotovo 20 zemalja.

“Znamo da nećemo uspjeti nagovoriti Izraelce i Palestince da odmah postignu mir, ali želimo stvoriti prave uvjete kako bi dvije strane sjele za pregovarački sto”, rekao je viši francuski diplomata.

Bez Izraelaca i Palestinaca

Na sastanak nisu pozvani ni Izraelci ni Palestinci.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault je kazao da direktni pregovori dviju strana “ne djeluju”.

“Trenutno je sve blokirano. Ne želimo djelovati u ime Izraelaca i Palestinaca, ali želimo im pomoći”, kazao je za radio France Info.

Na sastanku, koji je prva međunarodna konferencija posvećena pitanju od one održane u američkom Annapolisu 2007. godine, neće se razmatrati nijedna od hroničnih temeljnih razlika dviju strana.

Početni fokus sastanka je da se potvrde postojeći međunarodni sporazumi i rezolucije zasnovani na uspostavljanju palestinske države na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze, koja će koegzistirati s Izraelom, što je rješenje za koje neki kažu da postaje nerealistično.

Nisu uspjeli prethodni pokušaji da se dvije strane natjeraju na dogovor.

Palestinci kažu da širenje izraelskih doseljeničkih naselja na okupiranoj teritoriji umanjuje šansu za stvaranje održive države kakvu žele, s glavnim gradom u arapskom Istočnom Jerusalemu.

Izraelci su zahtijevali strožije sigurnosne mjere i žestoke akcije protiv Palestinaca za koje tvrde da su napali izraelske civile.

Takođe, tvrde da je Jerusalem izraelska prijestolnica i da se taj grad ne može dijeliti.

Radne grupe

Na sastanku u Parizu pokušat će se formirati radne grupe koje će činiti predstavnici različitih zemalja, a koji bi se sastali u narednim mjesecima i posvetili svim aspektima mirovnog procesa.

Neke grupe bi pokušale stvoriti ekonomske poticaje i sigurnosne garancije kako bi uvjerili obje strane da se vrate pregovorima.

Drugi bi se posvetili pronalasku načina za razbijanje zastoja kojim su okončani prethodni pregovori, ili će provjeriti jesu li drugi mirovni napori, kao što je Arapska inicijativa iz 2002, i dalje izvedivi.

Cilj je da se Izraelci i Palestinci vrate za pregovarački sto nakon američkih izbora.

Viši zvaničnik State Departmenta je rekao da američki državni sekretar John Kerry neće izložiti konkretne prijedloge na konferenciji.

Američki delegati će biti u Parizu da “saslušaju ideje koje možda Francuzi i drugi imaju, te da razgovaraju s njima o tome na koji način bi imalo smisla nastaviti”, rekao je zvaničnik.

Dok je prigovarao zbog francuske inicijative, izraelski premijer Benjamin Netanyahu, ipak, nije jasno kazao da će Izrael bojkotirati konferenciju, iako je Dore Gold, generalni direktor izraelskog Ministarstva vanjskih poslova, rekao u Jerusalemu da je inicijativa osuđena na propast.

Planovi za podjele

“Prije stotinu godina dva zvaničnika Mark Sykes i Francois-George Picot pokušali su diktirati novi poredak na Bliskom istoku. To je bilo na vrhuncu ere kolonijalizma u našem dobu. Ovaj pokušaj je u potpunosti neuspio onda, a potpuno će propasti i danas”, rekao je Gold.

Sykes i Picot su bili britanski i francuski diplomati koji su u tajnosti iscrtali granice na Bliskom istoku i dogovorili koje će zemlje njihove države kontrolirati nakon poraza osmanske Turske u Prvom svjetskom ratu, ali su granice koje su iscrtali gotovo izbrisane nacionalističkim i sektaškim krvoprolićima proteklih godina.

“Izrael je uložio velike napore da se ovaj sastanak uopće ne održi”, javio je iz Pariza reporter Al Jazeere Neave Barker.

“Francuzi igraju ključnu ulogu u vraćanju Izraelaca i Palestinaca za pregovarački sto. Posmatrači kažu da je ovdje više riječ o francuskoj politici, nego o geopolitici. Francuska je glavna diplomatska sila u ovom trenutku i posmatrači kažu da bi oni možda mogli pokušati pokazati šta mogu postići.”

Palestinci su, u međuvremenu, privremeno obustavili plan da zatraže rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a kojom bi se osudila gradnja ilegalnih naselja, dok se ne vidi kako će se razvijati francuska inicijativa.

U kolumni za francuski dnevnik Le Monde, objavljenoj u četvrtak, glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat je rekao kako je stara metoda bilateralnih razgovora zakazala i kako je vrijeme da se krene s “multilateralnim okvirom” koji će omogućiti međunarodnoj zajednici da nametne međunarodni zakon u regiji.

Izvor: Al Jazeera i agencije