Preminuo Shimon Peres

Preminuo Shimon Peres

Nekadašnji izraelski premijer i predsjednik Shimon Peres preminuo je u 93. godini u bolnici u Tel Avivu, dvije sedmice nakon što je doživio moždani udar, objavio je izraelski radio.

Rođen je kao Shimon Persky u Višnjevi, tada u Poljskoj, a danas u Bjelorusiji, da bi kasnije uzeo prezime Peres, što na hebrejskom znači orao.

Peres je bio izraelski predsjednik od 2007. do 2014. godine, a prije toga je dva puta obavljao dužnost izraelskog premijera. Peres je bio jedan od posljednjih živućih osnivača države Izrael.

Nobelova nagrada za mir

Godine 1994. je zajedno sa palestinskim vođom Jaserom Arafatom i tadašnjim izraelskim premijerom Jicakom Rabinom dobio Nobelovu nagradu za mir zbog uspješnih pregovora u Stockholmu. Po završetku predsjedničkog mandata utemeljio je i vodio Peresov mirovni centar.

Peres je upozoravao izraelske lidere da moraju ozbiljno prići pitanju pomirenja s Palestinom, jer bi u suprotnom rat na Bliskom istoku mogao vječno trajati, a Jevreji postati manjina na tom području.

Kao nekadašnji “jastreb” koji je postao “golub”, uživao je veliko poštovanje u svijetu.

Nakon moždanog udara poruke podrške stigle su od pape Franje, američkog predsjednika Baracka Obame, ruskog predsjednika Vladimira Putina, porodice Clinton, Donalda Trumpa i britanskog premijera Tonya Blaira.

Aktivan i u starosti

On je posljednjih godina nastojao da ostane aktivan uprkos poodmakloj dobi, naročito kada je riječ o aktivnostima Peresovog centra za mir, naveo je AFP.

Rođen je u Poljskoj 1923. godine, a kada je imao 11 godina emigrirao je u tadašnju Palestinu koja je bila pod britanskim mandatom.
Pridružio se cionističkoj borbi i sreo sa Davidom Ben Gurionom, koji će postati njegov mentor i prvi premijer Izraela.

Peres je postao generalni direktor novoformiranog ministarstva odbrane kada mu je bilo samo 29 godina. Važio je za pokretačku silu iza izraelskog nuklearnog programa, mada Izrael nikad nije javno objavio da ima takav program.

Govorio je da je tajna njegove dugovječnosti to što malo jede, svakodnevno vježba i popije jednu ili dvije čaše dobrog vina.

Bivši izraelski predsjednik će biti pokopan u petak u 11 sati po lokalnom vremenu u Jerusalemu na groblju na vrhu brda Herzl a sahrani će prisustvovati američki predsjednik Barack Obama, francuski i njemački predsjednici Francois Hollande i Joachim Gauck te brojni drugi svjetski dužnosnici, objavilo je u izraelsko ministarstvo vanjskih poslova, prenosi francuska agencija AFP.

Izvor: Agencije