Rusija osuđuje poziv NATO-a Crnoj Gori

Rusija osuđuje poziv NATO-a Crnoj Gori

Rusija je osudila poziv za članstvo koji je NATO uputio Crnoj Gori i ocijenio da se time povećava rizik od podsticanja geopolitičkih tenzija u Evropi.

“Generalno, naš stav je da je dodano širenje NATO-a negativan proces”, rekao je na konferenciji za novinare glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

On je dodao da taj proces ni na koji način ne doprinosi evropskoj sigurnosti, nego, naprotiv, povećava rizik od dodatnog rasta tenzija na kontinentu, prenosi Srna.

Crna Gora je u četvrtak u Briselu potpisala protokol o pristupanju NATO-u, čija će članica postati nakon što se dovrši postupak ratifikacije u svih dvadeset i osam zemalja članica.

Protokol je potpisao crnogorski premijer Milo Đukanović i ministri vanjskih poslova dvadeset i osam zemalja članica, prenosi Hina.

Crnogorski predstavnici potpisivanjem ovoga protokola moći će sudjelovati na sastancima NATO-a, ali neće imati pravo glasa dok se obavi ratifikacija u svim zemljama članicama.

Historijski dan

“To je historijski dan za Savez, za Crnu Goru i stabilnost zapadnog Balkana. Primanje Crne Gore u NATO potvrđuje da vrata Saveza ostaju otvorena i ovo je novi korak u vrlo uspješnoj politici proširenja koja je pridonijela stabilnosti, miru, sigurnosti, a sada će i Crna Gora biti dio Saveza”, rekao je u četvrtak generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Stoltenberg je rekao da s ovim korakom posao nije dovršen u pogledu reformi te pozvao crnogorske vlasti da nastave s tim procesom.

NATO se od osnutka 1949. godine do sada širio šest puta i narastao s dvanaest na današnjih 28 članica.

Posljednji krug proširenja bio je 2009. kada su se Savezu priključile Hrvatska i Albanija.

Crna Gora je početkom decembra prošle godine i službeno dobila pozivnicu u NATO, nakon čega su u februaru održani uspješni dvodnevni pristupni razgovori.

Time su formalno završeni pregovori o članstvu Crne Gore u Savezu te je proces nastavljen prema novom koraku, a to je jučerašnje potpisivanje protokola o pristupanju.

Izvor: Agencije